Barszcz czerwony Wigilijny

Barszcz czerwony Wigilijny

5 1 vote
Article Rating

Barszcz czerwony Wigilijny – na domowym zakwasie z buraków

Może nie być na Święta ciast, pierogów, ryby, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami. I choć barszcz jadam bardzo często w ciągu całego roku, to właśnie na ten Wigilijny czekam najbardziej ! Nie wiem czy to za sprawą niesamowitego i magicznego klimatu tego dnia, czy  tego, że jest on gotowany z sercem i miłością, ale ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. U mnie w domu je się go zawsze z uszkami (koniecznie nadziewanymi grzybami), natomiast na drugi i trzeci dzień podajemy go z ziemniakami (uszka u mnie w domu bardzo szybko znikają 😉). W zeszłym roku mama wzbogaciła Wigilijny barszcz o jabłko i suszone grzyby, które jeszcze bardziej podbiły jego smak.  Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji to gorąco polecam 🙂

Barszcz czerwony Wigilijny na domowym zakwasie z buraków.

Barszcz czerwony Wigilijny – przepis

Składniki:

0,5 kg buraków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
Domowy zakwas z buraków ok. 0,5 l
jabłko 2-3 suszone grzyby
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Do smaku sól, pieprz , miód (można pominąć)
1,5 l warzywnego bulionu (ja gotuje na włoszczyźnie )

Sposób wykonania:

  1. Buraki i marchewkę myjemy i kroimy (w plastry lub kostkę) dodajemy je do wcześniej ugotowanego bulionu.
  2. Dorzucamy czosnek, jabłko, liście laurowe , ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Następnie barszcz zlewamy do drugiego garnka lub słoików. Buraki i marchewkę można dodać do obiadu , lub sałatki, oczywiście można zostawić je też w zupie)
Barszcz czerwony Wigilijny. Najlepszy przepis na barszcz.

Barszcz czerwony Wigilijny

Pyszny i aromatyczny za sprawą jabłka i suszonych grzybów , barszcz czerwony Wigilijny. Potrawa bez której nie wyobrażam sobie Świąt.
Kategorie: Boże Narodzenie, Obiad, Zupa
Kuchnia: Bezglutenowa, Polska, Wegańska
Tagi: barszcz, Boże Narodzenie, zupa
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 1 hour
Całkowity czas: 1 hour 30 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Gabriela Adamkiewicz

Składniki

  • 0,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1,5 l bulionu warzywnego gotowanego na włoszczyźnie
  • 0,5 l zakwasu z buraków najlepiej domowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz, miód do smaku

Sposób wykonania

  • Buraki i marchewkę myjemy i kroimy (w plastry lub kostkę) dodajemy je do wcześniej ugotowanego bulionu.
  • Dorzucamy czosnek, jabłko, liście laurowe , ziele angielskie, odrobinę soli.
  • Gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Gotowy barszcz odcedzamy (buraki i marchewkę można dodać do obiadu , lub sałatki, oczywiście można zostawić je też w zupie)
5 1 vote
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x