Najlepsza babka marmurkowa

Najlepsza babka marmurkowa

3 2 votes
Article Rating

Najlepsza babka marmurkowa – bez nabiału !

Bez jakiego ciasta nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych ?

U mnie na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Od kilku lat co roku piekłam moją niezawodna babkę majonezową, na którą przepis znajdziecie tutaj. Jednak lubię eksperymentować w kuchni i pomimo tego, że mam dużo sprawdzonych przepisów to urozmaicenie w kuchni jest zawsze mile widziane 🙂 Tym razem nie majonezowa a marmurkowa, która przerosła moje oczekiwania ! Wyszła pyszna, bez śladu zakalca, lekko waniliowa i przyznam szczerze, że nawet polewa była tu zbędna 😀 Zdecydowanie jedna z lepszych jakie jadłam !

Jak upiec babkę marmurkową ?
Bardzo ważna w tego typu ciastach ucieranych jest temperatura składników, oraz kolejność dodawania. Zarówno margaryna (lub masło) jaki i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ważne jest też to aby dobrze utrzeć masło z cukrem (dlatego w przepisie polecam użyć cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków). Jeśli chodzi o czas pieczenia to jest on uzależniony od mocy i pracy piekarnika. Ale można przyjąć średni czas 50 min. Najlepszym sposobem aby sprawdzić czy ciasto się upiekło jest włożenie patyczka/wykałaczki. Jeśli patyczek wyjdzie suchy to oznacza, że ciasto jest upieczone.

Najlepsza babka marmurkowa. Babka wielkanocna.

Najlepsza babka marmurkowa -przepis

Składniki:
260 g mąki
15 g budyniu waniliowego w proszku
220 g roślinnej margaryny (można użyć również masła)
200 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
20 g kakao + 4 łyżki gorącej wody



Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Kakao przesiewamy do drugiej miski i mieszamy z gorącą wodę (do uzyskania gładkiej, gęstej masy).

2. Masło / margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy partiami przesianą mąkę.

3. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pastę czekoladową i miksujemy. Formę natłuszczamy i wykładamy papierem. Wlewamy 1/2 ciemnego ciasta, następnie wylewamy 1/2 jasnego ciasta (czynność powtarzamy). Wierzch wyrównujemy.

4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 50 min (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową.

Najlepsza babka marmurkowa. Babka wielkanocna.

Najlepsza babka marmurkowa

Pyszna dwukolorowa babka wielkanocna.
Kategorie: babka, Ciasta, Wielkanoc
Kuchnia: Bez mleka
Tagi: babka, Ciasta, ciasto Wielkanocne
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 1 ciasto
Autor: Gabriela Adamkiewicz

Składniki

  • 260 g mąki
  • 15 g budyniu waniliowego w proszku
  • 220 g roślinnej margaryny można użyć również masła
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 20 g kakao + 4 łyżki gorącej wody

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Kakao przesiewamy do drugiej miski i mieszamy z gorącą wodę (do uzyskania gładkiej, gęstej masy).
  • Masło / margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy partiami przesianą mąkę.
  • Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pastę czekoladową i miksujemy. Formę natłuszczamy i wykładamy papierem. Wlewamy 1/2 ciemnego ciasta, następnie wylewamy 1/2 jasnego ciasta (czynność powtarzamy). Wierzch wyrównujemy.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 50 min (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową.

Zobacz też inne przepisy na babki wielkanocne:

3 2 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x