Mandarynkowa pychotka

Chyba mało jest na świecie osób, które nie lubiły ciasta. Ciasto można spotkać w każdej restauracji, kawiarni czy nawet na różnych rodzinnych uroczystościach. Nawet na zwykłych domowych imprezach gospodarze stawiają ciasto do kawy czy herbaty. Jednak sporo osób nie robi w domu ciasta, gdyż uważają, że nie mają do tego talentu i nic im nie wychodzi. Otóż zawsze wystarczy dobry przepis i chęci. Jeśli robimy wszystko zgodnie  Czy ktoś słyszał o deserze takim jak mandarynkowa pychotka? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, gdzie zostanie opisany przepis na to ciasto. Osoby, które nigdy nie słyszały o takim cieście będą miały okazję wypróbować czy jest dobre. Dlatego warto zapoznać się z tekstem.

Mandarynkowa pychotka  

Ciasto to jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje. Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania ciasta, warto zorientować się czy mamy wszystkie potrzebne składniki w domu, aby można było zrobić pychotkę. Ciasto nie jest trudne, ale trochę czasochłonne. Oto najpotrzebniejsze składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 0,5l soku pomarańczowego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 śmietan fixy,
  • 2  łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie czekoladowych herbatników,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 4 puszki mandarynek.

Gdy już wszystko mamy przygotowane, można przystępować do robienia ciasta. Jednak najpierw warto przygotować miski, w których będziemy mieszać składniki. Najpierw musimy przygotować biszkopt, gdyż jest to podstawa tego ciasta. Robimy go z wyżej wymienionych składników. Gdy już jest gotowy czekamy aż wystygnie. W międzyczasie gotujemy budyń. Odcedzamy mandarynki z puszki. Kilkanaście sztuk musimy zostawić do ozdobienia ciasta na samym końcu. Ważne jest to, aby ugotować 2 budynie na soku pomarańczowym i mandarynkowym. Gdy już budynie będą gotowe, dodajemy do niego pozostałe mandarynki. To wszystko wylewamy na biszkopt. Odstawiamy, aby wszystko całkowicie wystygło. Kolejnym krokiem jest ubijanie śmietany z śmietan-fixem i cukrem pudrem. Taką masę wykładamy na zimny budyń. Na wierz trzeba poukładać herbatniki. Na samym końcu ozdabiamy bitą śmietaną i mandarynkami.

Jak widać z powyższego przepisu ciasto nie jest trudne do zrobienia. Trzeba tylko wykonywać wszystko krok po kroku, z takimi samymi proporcjami. Warto przygotować to ciasto, gdyż naprawdę jest bardzo smaczne. Na pewno gościom także zasmakuje. Może okaże się, że będą chcieli także przepis na to ciasto.