Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby

0 0 votes
Article Rating

Mus czekoladowy z aquafaby – czyli sposób na wykorzystanie pozostałej wody po ciecierzycy 🙂
Często robię hummus czy inne dania z ciecierzycy, zostaje mi wtedy woda czyli tak zwana aquafaba. Jednym ze sposobów na jej wykorzystanie jest biszkopt, który już kilka razy udało mi się upiec, tym razem jednak chciałam wykorzystać ja w inny sposób. Tak powstał szybki i pyszny mus czekoladowy z dodatkiem likieru amaretto i uroczych mini bez od firmy Brześć ❤️ Trzeba przyznać dodają uroku.

Jak ubić aquafabę ?
Sekretem idealnie ubitej piany z wody po cieciorce jest to aby była dobrze schłodzona w lodówce przed ubijaniem.

Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby – przepis

Składniki :
150 ml wody po ciecierzycy  (aquafaby)
1 łyżka miodu
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka likieru Amaretto *
Do dekoracji:
Mini beziki od firmy BRZEŚĆ

 

Sposób wykonania:

Gorzka czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wodę z puszki po ciecierzycy (wcześniej dobrze schłodzoną w lodówce) przelewamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach (ubijanie na sztywna piane zajmie trochę więcej czasu niż w przypadku piany z białek). Do piany dodajemy miód lub cukier puder
. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy małym strumieniem przestudzoną czekoladę. Deser dekorujemy bezami, można dodać też świeże owoce.

* W wersji dla dorosłych polecam dodać trochę likieru amaretto do musu 😉

 

 
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x