Przepis na babeczki z kawałkami czekolady

Kto nie uwielbia babeczek? Są one małe, zgrabne i bardzo smaczne. No i oczywiście nie można zapomnieć o tym, że bardzo szybkie do zrobienia. Warto robić babeczki, gdyż jeśli ktoś szuka szybkiego sposobu na deser to właśnie babeczki nadają się do tego wręcz idealnie. Sprawdzają się przy kawie i herbacie lub jako przekąska w pracy. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na babeczki z kawałkami czekolady. Jeśli ktoś kocha takie desery to zdecydowanie powinien zapoznać się właśnie z tym przepisem. Babeczki wychodzą naprawdę przepyszne.

Przepis na babeczki z kawałkami czekolady

Babeczki wychodzą delikatne i miękkie. Jak je zrobić? Zaraz każdy się dowie. Jednak najpierw wypadałoby sprawdzić czy są wszystkie składniki. Będziemy zatem potrzebować:

  • Mąka – 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
  • jajko – 2 sztuki,
  • mleko – 1 szklanka,
  • cukier – 2/3 szklanki,
  • olej – 1/2 szklanki,
  • czekolada mleczna – 1 tabliczka.

Od czego zacząć przygotowania? Przygotowujemy sobie miskę, do której trzeba będzie wsypać takiego składniki jak mąka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą mieszamy. Do drugiej zaś miski trzeba wbić jajka i dodać mleko z olejem. Wszystko miksujemy mikserem. Następnie przesypuję składniki suche i wszystko dokładnie miksujemy. Do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Czekoladę mleczną należy pokroić na desce na małe kawałki i dodajemy je do miski z połączonymi składnikami na babeczki. Czekoladę z ciastem mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowujemy formę na babeczki i papilotki. Jeśli jednak ktoś nie ma formy to wystarczą same papilotki. Każda z tych papierowych papilotem lekko smarujemy olejem.

Gotowe ciasto wlewamy do foremeczek. Oczywiście nie cale, jedyniedo 2/3 wysokości. Przecież ciasto urośnie w nich.
Blaszkę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie można wykałaczką sprawdzić czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Jeśli nie to babeczki są gotowe. Wyciągamy je na blat i czekamy aż wystygną. Można je posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą dla dekoracji. Takie słodkości są lubiane nie tylko przez dzieci, ale także i dorosłych. Są proste i szybkie do przygotowania, gdyż potrzeba około 20 minut. To naprawdę niewiele. Ważne jeszcze jest to, aby jajka miały temperaturę pokojową, więc warto je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Jeśli zatem nie masz pomysłu na deser dla gości, wypróbuj ten przepis. Na pewno wszyscy będą zadowoleni. Dlatego, że każdy je uwielbia.