Po 50. roku życia ciało i organizm ludzki są bardziej podatne na zmiany, urazy i choroby, ale to nie znaczy, że nie można utrzymać wysokiego poziomu energii. Oto nawyki żywieniowe, które mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie mięśni
Nie spożywasz wystarczającej ilości białka na śniadanie
Utrzymanie masy i napięcia mięśni po 50. roku życia wymaga spożywania odpowiedniej ilości białka. Pora dnia również ma znaczenie. Pominięcie śniadania nie pomoże Ci nadrobić zaległości przy obiedzie.
W ogóle nie jesz mięsa
Jak twierdzą eksperci, nawet suplementy roślinne nie są w stanie zastąpić niektórych substancji. Na przykład karnityna występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a jej niedobór może również prowadzić do utraty masy mięśniowej.
Unikasz pokarmów bogatych w witaminę D
Zalecane dzienne spożycie witaminy D dla dorosłych wynosi 600-800 IU. Słońce nie jest jedyną rzeczą, która może uzupełnić jego niedobór w organizmie. Dietetycy zalecają włączenie do diety łososia, sardynek, grzybów, oleju rybnego, soku pomarańczowego i mleka sojowego.
Przejadasz się
Nawet jeśli stosujesz wyjątkowo zdrową dietę i przejadasz się, z czasem mięśnie mogą zacząć się rozpadać — przyczynia się do tego nadmiar tkanki tłuszczowej.
Jesteś niedożywiony
Najlepiej jest unikać skrajności i jeść z umiarem. Rygorystyczne diety, opuszczanie posiłków i niedożywienie również nie przyczynią się do wzmocnienia mięśni. Brak glukozy we krwi i niedobory składników odżywczych pozbawiają mięśnie potrzebnej im energii.