Jak wiadomo owsianka jest bardzo zdrowa i pożywna. Dlatego też tak bardzo dużo ludzi decyduje się ją jeść przeważnie na śniadanie. Istnieje kilkanaście fajnych przepisów na różnego rodzaju owsianki. Ale czy ktoś słyszał o tym, iż jest owsianka piernikowa? Jeśli ktoś nie słyszał o takim daniu to warto, aby zapoznał się z treścią niniejszego artykułu. To tutaj zostanie opisany przepis na przepyszną owsiankę piernikową. Jeśli jeszcze ktoś jej nie jadł, to naprawdę warto, gdyż jest bardzo smaczna.
Jak smakuje owsianka piernikowa?
To danie jest polecane szczególnie zimą. Bo kiedy jak nie o tej porze roku najbardziej pachnie piernikiem? Nie tylko dobrze sobie pojemy, ale także sprawi, że się rozgrzejemy. Taka owsianka zachwyca swoim pysznym aromatem. Zanim jednak przejdziemy do jej przygotowania, warto przejrzeć szafki w kuchni i sprawdzić czy, aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Co w takim razie będzie potrzebne?
- 4 łyżki płatków owsianych – mogą być górskie lub błyskawiczne,
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 laska cynamonu,
- 1/3 szklanki mleka roślinnego,
- 1 łyżka miodu,
- 2-3 mandarynki,
- orzechy włoskie lub laskowe,
- 2-3 daktyle.
Jak już wszystko będziemy mieli gotowe, to wystarczy jeszcze wyciągnąć naczynia do którego mamy zamiar dodawać nasze składniki i można brać się za robienie smacznej owsianki piernikowej. Co trzeba na początku zrobić? Otóż pierwszym krokiem jest podgrzanie naszych płatków owsianych z wodą przyprawą piernikową oraz laską cynamonu. Robimy to w średniej wielkości garnku. W tym samym czasie można dodać także posiekane daktyle. Jak tylko zobaczymy, że woda się wchłania, to trzeba pamiętać, aby wlać mleko roślinne do płatków. I w taki sposób je chwilę gotujemy. Jak na pewno każdy wie, ogólnie zarówno płatki owsiane błyskawiczne jak i górskie nie wymagają od nas w ogóle gotowania. Jednak w tym przypadku jest to ważne, gdyż chodzi tylko i wyłącznie podgrzanie przyprawy piernikowej. Jak tylko nasze płatki zmiękną, należy ją przełożyć do wcześniej przygotowanej miski. Jeśli ktoś chce to na tym etapie można dodawać swoje ulubione dodatki.
Jak widać owsianka ta nie jest trudna do zrobienia. W sumie nikt nie będzie miał problemów. Warto ją robić, jeśli ktoś uwielbia ją jeść na śniadanie. Nie tylko dobrze smakuje, ale także doda nam energię na cały dzień. Jest bardzo syta, a o to właśnie chodzi. Często spożywają ją osoby, które mają problemy z wagą, a chcą zrzucić parę kilogramów. To na pewno pomoże.