8 najlepszych przepisów na jajka wielkanocne do zrobienia

Jajko wielkanocne to najbardziej urocza i smaczna dekoracja na Wielkanoc. Jest wypełnione pysznymi i pożywnymi składnikami, takimi jak czekolada, jajka i cukier. Jest to najlepszy prezent dla dzieci, które uwielbiają je jeść i bawić się nimi. Poniżej przedstawiam kilka łatwych i smacznych przepisów na wykonanie pisanek wielkanocnych. Można je wykorzystać na każdą okazję.

1) Czekoladowe jajka wielkanocne

Składniki:

Jaja – 2

Czekolada w proszku – 1 łyżka

Cukier – 1 łyżeczka

Olej – 1 łyżeczka

Sól – ½ łyżeczki

Płyn do płukania jajek – 1 białko

Sposób wykonania:

Wymieszaj sól z białkiem jajka i dobrze ubij.

Wlej masę do jajek i pozostaw do wyschnięcia na 15 minut.

Ubić białka, wymieszać cukier z białkami. Dodać sól i mieszankę z białek, a następnie dobrze ubić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 350 stopni F (180 stopni C).

Za pomocą łyżki całkowicie posmarować jajka.

Spryskać ręcznik papierowy sprayem do gotowania i ułożyć na nim jajka.

Piec przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy skorupka będzie sucha.

Przed podaniem pozostawić jajka do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.

2) Jajka wielkanocne z serem i czekoladą

Składniki:

Jaja – 2

Masło – 1 łyżka

Ser cheddar – 1 łyżeczka

Czekolada – ½ łyżeczki

Sól – ¼ łyżeczki

Płyn do płukania jajek – 1 białko

Sposób wykonania:

Ubij białko jajka.

Dodaj sól i białko do miski miksera.

Wymieszać masło, jajko i sól.

Dodać ser cheddar i dobrze wymieszać.

Wlej masę jajeczną do jajek i pozostaw na 15 minut do wyschnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 350 stopni F (180 stopni C).

Użyj łyżki, aby całkowicie pokryć jajka.

Spryskać ręcznik papierowy sprayem do gotowania i ułożyć na nim jajka.

Piec przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy skorupka będzie sucha.

Przed podaniem pozostawić jajka do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.

3) Jajka wielkanocne z cynamonem i cukrem

Składniki:

Jaja – 3

Cynamon – 1 łyżeczka

Cukier – ¼ łyżeczki

Olej – 1 łyżeczka

Sól – ½ łyżeczki

Płyn do płukania jajek – 1 białko

Sposób wykonania:

Ubij białko jajka.

Dodaj sól i białko do miski miksera.

Wymieszać cynamon, cukier i olej.

Dodaj mieszaninę cynamonu do masy jajeczno-solnej i dobrze ją ubij.

Wlej masę jajeczną do jajek i pozostaw na 15 minut do wyschnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 350 stopni F (180 stopni C).

Użyj łyżki, aby całkowicie pokryć jajka.

Spryskać ręcznik papierowy sprayem do gotowania i ułożyć na nim jajka.

Piec przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy skorupka będzie sucha.

Przed podaniem pozostawić jajka do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.

4) Czekoladowe babeczki z jajek wielkanocnych

Składniki:

Jaja – 6

Czekolada – 1 łyżeczka

Soda oczyszczona – ½ łyżeczki

Mleko – 1 filiżanka

Olej roślinny – 1 łyżeczka

Cukier – 1 łyżeczka

Sól – ½ łyżeczki

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).

Oddziel białka od żółtek.

Ubić pianę z białek.

W misie miksera wymieszać żółtka, sodę oczyszczoną, mleko, olej roślinny, cukier i sól.

Dodać czekoladę i dobrze ubić.

Wlać masę jajeczną do masy żółtkowej i dobrze wymieszać.

Wypełnij foremki do muffinek i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy jajko zastygnie.

Przed podaniem pozostawić muffiny do ostygnięcia na 2-3 godziny.

Wnioski:

Mam nadzieję, że te przepisy na jajka wielkanocne pomogą Ci w dekorowaniu domu i świętowaniu Wielkanocy.