Jajko wielkanocne to najbardziej urocza i smaczna dekoracja na Wielkanoc. Jest wypełnione pysznymi i pożywnymi składnikami, takimi jak czekolada, jajka i cukier. Jest to najlepszy prezent dla dzieci, które uwielbiają je jeść i bawić się nimi. Poniżej przedstawiam kilka łatwych i smacznych przepisów na wykonanie pisanek wielkanocnych. Można je wykorzystać na każdą okazję.
1) Czekoladowe jajka wielkanocne
Składniki:
Jaja – 2
Czekolada w proszku – 1 łyżka
Cukier – 1 łyżeczka
Olej – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Płyn do płukania jajek – 1 białko
Sposób wykonania:
Wymieszaj sól z białkiem jajka i dobrze ubij.
Wlej masę do jajek i pozostaw do wyschnięcia na 15 minut.
Ubić białka, wymieszać cukier z białkami. Dodać sól i mieszankę z białek, a następnie dobrze ubić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 350 stopni F (180 stopni C).
Za pomocą łyżki całkowicie posmarować jajka.
Spryskać ręcznik papierowy sprayem do gotowania i ułożyć na nim jajka.
Piec przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy skorupka będzie sucha.
Przed podaniem pozostawić jajka do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.
2) Jajka wielkanocne z serem i czekoladą
Składniki:
Jaja – 2
Masło – 1 łyżka
Ser cheddar – 1 łyżeczka
Czekolada – ½ łyżeczki
Sól – ¼ łyżeczki
Płyn do płukania jajek – 1 białko
Sposób wykonania:
Ubij białko jajka.
Dodaj sól i białko do miski miksera.
Wymieszać masło, jajko i sól.
Dodać ser cheddar i dobrze wymieszać.
Wlej masę jajeczną do jajek i pozostaw na 15 minut do wyschnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 350 stopni F (180 stopni C).
Użyj łyżki, aby całkowicie pokryć jajka.
Spryskać ręcznik papierowy sprayem do gotowania i ułożyć na nim jajka.
Piec przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy skorupka będzie sucha.
Przed podaniem pozostawić jajka do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.
3) Jajka wielkanocne z cynamonem i cukrem
Składniki:
Jaja – 3
Cynamon – 1 łyżeczka
Cukier – ¼ łyżeczki
Olej – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Płyn do płukania jajek – 1 białko
Sposób wykonania:
Ubij białko jajka.
Dodaj sól i białko do miski miksera.
Wymieszać cynamon, cukier i olej.
Dodaj mieszaninę cynamonu do masy jajeczno-solnej i dobrze ją ubij.
Wlej masę jajeczną do jajek i pozostaw na 15 minut do wyschnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 350 stopni F (180 stopni C).
Użyj łyżki, aby całkowicie pokryć jajka.
Spryskać ręcznik papierowy sprayem do gotowania i ułożyć na nim jajka.
Piec przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy skorupka będzie sucha.
Przed podaniem pozostawić jajka do ostygnięcia na 2 do 3 godzin.
4) Czekoladowe babeczki z jajek wielkanocnych
Składniki:
Jaja – 6
Czekolada – 1 łyżeczka
Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
Mleko – 1 filiżanka
Olej roślinny – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).
Oddziel białka od żółtek.
Ubić pianę z białek.
W misie miksera wymieszać żółtka, sodę oczyszczoną, mleko, olej roślinny, cukier i sól.
Dodać czekoladę i dobrze ubić.
Wlać masę jajeczną do masy żółtkowej i dobrze wymieszać.
Wypełnij foremki do muffinek i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy jajko zastygnie.
Przed podaniem pozostawić muffiny do ostygnięcia na 2-3 godziny.
Wnioski:
Mam nadzieję, że te przepisy na jajka wielkanocne pomogą Ci w dekorowaniu domu i świętowaniu Wielkanocy.