Zbliża się uroczystość rodzinna, a ktoś nie ma pomysłu na ciasta? Nie chcecie ciągle piec tego samego? To nie problem. Nie od dzisiaj wiadomo, że ciasta drożdżowe są najpopularniejsze. Nie ma domu, gdzie co jakiś czas nie robiony byłby chociaż by drożdżak. Ale pytanie czy są inne, równie dobre drożdżowe ciasta? Oczywiście, że tak. Tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się z niniejszego artykułu, gdzie zostanie opisany przepis na ciasto drożdżowe z masą orzechową. Warto zatem zapoznać się z tekstem. Być może kogoś zaciekawi przepis i będzie chciał go samodzielnie wypróbować w domu?
Ciasto drożdżowe z masą orzechową
Dla wielu osób ciasto drożdżowe kojarzy się z czymś bardzo czasochłonnym. Jednak nie zawsze tak jest. To ciasto drożdżowe jest bardzo szybkie i proste do zrobienia. Można by rzec, że jest to wręcz ciasto dla niecierpliwych. Jakie składniki są potrzebne? Oto lista:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 5 żółtek,
- 100 g masła,
- 300 ml mleka,
- 40 g drożdży,
- 100 g rodzynek,
- 100 gr skórki pomarańczowej,
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- 2 białka,
- 200 g cukru pudru.
Jak już mamy wszystko gotowe to możemy przejść do zrobienia naszego ciasta. Od czego powinniśmy zacząć? Najpierw warto roztopić masło i dodać do tego mleko, cukier, żółtko i nasze drożdże. To wszystko należy ze sobą zmiksować. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki sól i dość długo ubijamy. Do momentu, aż w cieście będzie dość dużo powietrza. Następnie trzeba dodać trzecią szklankę mąki i wyrobić ciasto. Teraz dodać bakalie i wymieszać. Ciasto trzeba podzielić na 3 równe części i ostawić. W międzyczasie białka ubijamy na sztywno, dodajemy do tego cukier puder i orzechy i jeszcze chwilę ubijamy. Blaszkę smarujemy smalcem lub olejem i wykładamy pierwszą część ciasta. Na środku układamy wzdłuż połowę masy orzechowej. Kładziemy drugą część ciasta i wykładamy resztę masy orzechowej. Na to już kładziemy ostatnią, trzecią warstwę ciasta. Blaszkę wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy w nim minimalną temperaturę, uchylamy drzwiczki i blokujemy, aby się nie zamknęły. Ciasto musi wyrosnąć. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zamykamy drzwiczki piekarnika i ustawiamy temperaturę pieczenia na 180 st. C . Nasze ciasto pieczemy 40 min. Gdy się upiecze, wyciągamy na blat i pozostawiamy do wystygnięcia.
Jak widać ciasto nie jest jakoś bardzo skomplikowane. Nawet dla osób początkujących. Jeśli każdy będzie robił wszystko po kolei to na pewno wyjdzie. Warto spróbować. Deser idealny dla dzieci i dorosłych.