Jeśli chodzi o ciasta, to są chyba najpopularniejszym deserem jakie można przygotować i zaserwować gościom. Ciasta można zjeść na różnego rodzaju uroczystościach, czy to chrzciny, urodziny, wesela czy rocznice ślubu. Nawet na zwykłym spotkaniu przy kawie czy herbacie warto postawić na stół kawałki ciasta dla gości. Wiadomo, że każdy lubi inne ciasta. Jedni wolą serniki czy jabłeczniki, a drudzy wolą ciasta z galaretką czy bitą śmietaną. Ale czy ktoś spotkał się z czymś takim jak ciasto z dżemem dyniowym. Za pewne nie wszyscy. Dlatego też takie osoby powinny zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, gdzie zostanie opisany przepis na tego typu ciasto. Może kogoś zainspiruje i będzie chciał go wypróbować. Naprawdę warto.
Ciasto z dżemem dyniowym
W ostatnim czasie ciasto to stało się bardzo popularne. Wszystko dlatego, że jest szybkie i dość proste w przygotowaniu. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności, aby je w ogóle przygotować. Popularne jest ciasto z kruszonką z dodatkiem dżemu dyniowego. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania ciasta, zastanówmy się czy mamy wszystkie niezbędne składniki w kuchni do jego przygotowania. Jakie produkty będą nam potrzebne? Oto lista:
- 30 dag mąki,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 25 dag margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 30 dag. dżemu dyniowego.
Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, można przystąpić do pracy. Jednak zanim to nastąpi, warto przygotować sobie miski, w których będziemy mieszać wszystkie składniki. Od czego zaczynamy? Do przygotowanej miski należy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie do niej należy dodać po kolei pokrojoną w drobną kostkę margarynę i cukier. Kolejnym krokiem jest oczywiście dodanie żółtek i gęstej śmietany. Teraz można wymieszać składniki i zacząć gnieść ciasto. Gdy już składniki się połączą i powstanie jednolita masa, należy zawinąć ciasto w folię i wstawić na jakiś czas do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie równe części. Jedną z części musimy zetrzeć na tace o grubych oczkach. Wsypujemy starte ciasto do prostokątnej formy, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Następnie taki spód powinniśmy posmarować dżemem dyniowym. Na to kładziemy drugą część ciasta, którą także trzeba zetrzeć na tarce. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C z termoobiegiem na złoty kolor. Gdy ciasto wystygnie, ciasto należy posypać cukrem pudrem. I gotowe.