Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie

Jeśli jesteś smakoszem i próbowałeś wypiekać chleby na zakwasie, to być może spotkałeś się z opinią, że pieczenie chleba na zakwasie jest żmudnym zajęciem i wymaga dużo cierpliwości i czasu. Ale musicie wiedzieć, że to nieprawda. Chleb na zakwasie jest łatwiejszy do zrobienia niż myślicie.

Do upieczenia chleba na zakwasie potrzebne są tylko 2 składniki. Te dwa składniki to mąka i woda. Nie potrzebujesz żadnego zakwasu, aby upiec chleb na zakwasie i nie musisz długo przechowywać ciasta, aby upiec chleb na zakwasie.

Oto jeden z najłatwiejszych przepisów na chleb na zakwasie dla początkujących, który możesz przygotować w domu i cieszyć się kolacją.

Składniki:

– 1 szklanka mąki

– ¼ szklanki wody

– ¼ szklanki mleka

– 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę z solą, dodaj do niej wodę i dokładnie wymieszaj.

Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 do 4 dni.

Wyjąć miskę i zagnieść ciasto, a następnie ponownie przykryć i pozostawić na kolejne 3 do 4 dni.

Po upływie 4 dni upiecz chleb na zakwasie.

Pokrój ciasto na równe kawałki, zrób małe kulki i włóż je do natłuszczonego pojemnika.

Przykryj pojemnik i pozostaw na 5 do 6 godzin.

Rozgrzać piekarnik i piec przez około 30 minut.

Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Ostudź chleb i pokrój go na kromki.

Wnioski:

Chleby na zakwasie są łatwe do zrobienia, ale musisz się upewnić, że ciasto zostanie pozostawione na dłuższy czas w ciepłym miejscu. Pomoże Ci to rozwinąć kwaśny smak chleba i uzyskasz pyszny smak chleba.

Jeśli chcesz wypróbować ten przepis, możesz kupić mąkę i mleko w sklepie spożywczym. Jeśli chcesz upiec chleb na zakwasie w domu, możesz użyć drożdży. Jednak zrobienie go w domu zajmie Ci więcej czasu.