Ryba morszczuk to pyszna i pożywna potrawa, którą można podawać z ryżem i sałatką. Zazwyczaj przyrządza się ją z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
W tym przepisie pieczony w piekarniku filet z morszczuka będzie podawany z sokiem z cytryny, listkami mięty i pieczonymi pomidorami.
Składniki:
Pieczony w piekarniku filet z morszczuka:
1,5 kg ryby morszczuka
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Sok z ½ cytryny
Sól i pieprz
Liście mięty
1 pomidor
Sposób przygotowania:
Pieczony filet z morszczuka:
Umyj filet z morszczuka i oczyść go wilgotną ściereczką. Natrzyj filet z morszczuka solą i pieprzem. Ułóż go na blasze do pieczenia i skrop oliwą. Przykryj folią. Piec w piekarniku w temperaturze 350°F przez 15 minut.
Zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut.
Teraz wyjmij filet z morszczuka i przełóż go do miski do serwowania. Wlać pozostałą oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Liście mięty:
Weź mały pęczek liści mięty i pokrój je na drobne kawałki.
Pieczone pomidory:
Weź pomidora i przekrój go na dwie części. Odetnij górną część pomidora i wydrąż miąższ.
Umieść miąższ w misce i skrop go oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Wymieszaj pomidora z filetem z morszczuka i udekoruj go listkami mięty oraz pieczonymi pomidorami. Natychmiast podawaj.
Wnioski:
Jestem pewien, że spodoba Ci się połączenie ryby morszczuka i liści mięty. Dodałem również pieczone pomidory, które sprawiają, że danie jest jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.