Przepis na pieczony w piekarniku filet z morszczuka

Ryba morszczuk to pyszna i pożywna potrawa, którą można podawać z ryżem i sałatką. Zazwyczaj przyrządza się ją z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

W tym przepisie pieczony w piekarniku filet z morszczuka będzie podawany z sokiem z cytryny, listkami mięty i pieczonymi pomidorami.

Składniki:

Pieczony w piekarniku filet z morszczuka:

1,5 kg ryby morszczuka

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Sok z ½ cytryny

Sól i pieprz

Liście mięty

1 pomidor

Sposób przygotowania:

Pieczony filet z morszczuka:

Umyj filet z morszczuka i oczyść go wilgotną ściereczką. Natrzyj filet z morszczuka solą i pieprzem. Ułóż go na blasze do pieczenia i skrop oliwą. Przykryj folią. Piec w piekarniku w temperaturze 350°F przez 15 minut.

Zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut.

Teraz wyjmij filet z morszczuka i przełóż go do miski do serwowania. Wlać pozostałą oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Liście mięty:

Weź mały pęczek liści mięty i pokrój je na drobne kawałki.

Pieczone pomidory:

Weź pomidora i przekrój go na dwie części. Odetnij górną część pomidora i wydrąż miąższ.

Umieść miąższ w misce i skrop go oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Wymieszaj pomidora z filetem z morszczuka i udekoruj go listkami mięty oraz pieczonymi pomidorami. Natychmiast podawaj.

Wnioski:

Jestem pewien, że spodoba Ci się połączenie ryby morszczuka i liści mięty. Dodałem również pieczone pomidory, które sprawiają, że danie jest jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne.