Eklerki z budyniem toffi i borówkami

Eklerki z budyniem o smaku toffi i borówkami

 

Eklerki toffi – szybki deser na dwa kęsy!

 

Moje pierwsze podejście do ciasta parzonego uznaje za zakończone sukcesem !
Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste i szybkie do zrobienia – całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę. Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem lub bitą śmietaną. 

 

 

Składniki:
150 ml wody
80 g miękkiego masła
10 g cukru
1 szczypta soli
120 g mąki pszennej
3 jajka
1 opakowanie budyniu o smaku toffi lub innego
Borówki

 

Sposób wykonania:

 

1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.  Doprowadzamy do wrzenia.
2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka.
3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy.
4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka i napowietrzona.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy podłużne ciastka na wyłożoną papierem.
6. Pieczemy ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia.
7. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy do wystygnięcia.
8. W między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką)
10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią.

 

*Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą

 

5.0
01
Udostępnij post
error

6
Dodaj komentarz

avatar

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marcepanowa kuchniaEdytaMarcepanowa kuchniaAngelika i Monika Candy PandasLena Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lena
Gość

jakie piękne!

Marcepanowa kuchnia
Gość

Dziękuje ślicznie 🙂 !

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

A my właśnie tydzień temu zrobiłyśmy ptysie 😀
Twoje eklerki prezentują się wspaniale i z tym nadzieniem muszą być przepyszne 🙂

Marcepanowa kuchnia
Gość

To super ! Ja robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni 😀
A co do nadzienia to budyń toffi super się komponuje smakowo z eklerkami 🙂

Edyta
Gość

Jakie sliczne i pewnie bardzo smaczne 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: