Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Przepis na bułki z sezamem al'a bajgle. Domowe pieczywo.
Bułki z sezamem. Najlepsze bułki. Bułki drożdżowe.

Bułeczki z sezamem al’a bajgle dla osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie ! Przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne ! 


Jest to przepis idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczywem. Można wykonać je w Thermomixie , robocie kuchennym czy ręcznie. 

Polecam bułki najpierw posmarować jajkiem, a potem obtoczyć w sezamie. 
Ważne jest to aby piekarnik był dobrze nagrzany. Jeśli chcecie uzyskać bardzo chrupiącą skórkę należy włożyć na dno piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą. 

Bułeczki z sezamem na pewno zasmakują całej rodzinie ! 

Bułki z sezamem. Najlepsze bułki. Bułki drożdżowe.

Składniki:

750 g mąki
400 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
Sezam ⠀

 

Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do niski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągany lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia. ⠀

Bułki z sezamem. Najlepsze bułki. Bułki drożdżowe.

Domowa Piekarnia

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Pyszne bułeczki z sezamem. Idealne na śniadanie.
Kategorie: Pieczywo
Kuchnia: Zdrowa
Tagi: bułki
Czas przygotowania: 1 hour
Cook Time: 20 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 12 bułek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 750 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
  • Sezam ⠀

Sposób wykonania

  • Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do niski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągany lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marcepanowa kuchniaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Piękne jak malowane 🙂