Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)

Mini pizze pszenno-orkiszowe. Wegańskie pizzerinki.

Mini pizze zwane też pizzerinkami to pyszny pomysł na obiad, kolacje czy przyjęcie !
W Niedzielę 9 lutego pizza obchodziła swoje święto. Ja świętuję z lekkim opóźnieniem ; ) Ale jak to mówią “everyday is a pizza day ” 😀

Lubie tradycyjną pizzę ale zdecydowanie wolą tą domową, własnoręcznie zrobioną, a jeszcze bardzie w takiej mini postaci 🙂 W pizzy najbardziej lubię to, że można użyć dodatków jakich dusz zapragnie a i tak będzie pycha ! Tym razem postawiłam na klasyczny zestaw dodatków czyli keczup, ser (u mnie wegański), pomidorki koktajlowe i spora ilość oregano, którego nigdy na pizzy nie oszczędzam. Ciasto zrobiłam z połączenie mąki pszennej i orkiszowej jasnej. Dodałam do ciasta też olej smakowy “bazylia z czosnkiem”, który nadał pięknego aromatu.

Mini pizze pszenno-orkiszowe. Pizzerinki wegańskie.

Mini pizze pszenno-orkiszowe
(opcja wegańska)

Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej jasnej
220 ml wody
20 g drożdży
30 ml oleju (u mnie czosnkowy z bazylią)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli ⠀

Dodatki:
Wegański żółty ser lub zwykły ser
Keczup
Pomidorki
Oregano ⠀

Sposób wykonania:


Drożdże z cukrem rozpuszczamy w lekko cieplej wodzie. Odstawiamy na kilka minut. Do dużej miski przesiewamy mąki, wlewamy zaczyn. Dodajemy olej lub oliwę z oliwek, oraz sól. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na równe kawałki. Formujemy kulki i rozpłaszczamy na cienkie placki. Każdy smarujemy keczupem i układamy dodatki. Posypujemy oregano. Pieczemy 15-20 min. Czas zależy od mocy piekarnika.

Mini pizze pszenno-orkiszowe. Pizzerinki wegańskie.

Więcej pysznych zdjęć znajdziesz na moim Instagramie !

Instagram marcepanowa_
Mini pizze pszenno-orkiszowe. Pizzerinki wegańskie.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Maria BogumilskaMarcepanowa kuchniaMelvit Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Melvit
Gość

Ciężko znaleźć kogoś kto nie lubi pizzy 🙂 Dlatego domowe pizzerinki z mieszanki mąk orkiszowej i pszennej Melvit to doskonała propozycja na kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Podane na ciepło są zdecydowanie bardziej sycące niż tradycyjne kanapki. Można też na nich przemycić wiele zdrowych warzyw, które być może na zimno, nie przełknąłby żaden wybredny niejadek.

Maria Bogumilska
Gość

Idealne na przekąskę! 🙂 Chyba już wiem, czym będę się zajadać w weekend 🙂