Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)

Mini pizze pszenno-orkiszowe. Wegańskie pizzerinki.
0 0 vote
Article Rating

Mini pizze zwane też pizzerinkami to pyszny pomysł na obiad, kolacje czy przyjęcie !
W Niedzielę 9 lutego pizza obchodziła swoje święto. Ja świętuję z lekkim opóźnieniem ; ) Ale jak to mówią “everyday is a pizza day ” 😀

Lubie tradycyjną pizzę ale zdecydowanie wolą tą domową, własnoręcznie zrobioną, a jeszcze bardzie w takiej mini postaci 🙂 W pizzy najbardziej lubię to, że można użyć dodatków jakich dusz zapragnie a i tak będzie pycha ! Tym razem postawiłam na klasyczny zestaw dodatków czyli keczup, ser (u mnie wegański), pomidorki koktajlowe i spora ilość oregano, którego nigdy na pizzy nie oszczędzam. Ciasto zrobiłam z połączenie mąki pszennej i orkiszowej jasnej. Dodałam do ciasta też olej smakowy “bazylia z czosnkiem”, który nadał pięknego aromatu.

Mini pizze pszenno-orkiszowe. Pizzerinki wegańskie.

Mini pizze pszenno-orkiszowe
(opcja wegańska)

Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej jasnej
220 ml wody
20 g drożdży
30 ml oleju (u mnie czosnkowy z bazylią)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli ⠀

Dodatki:
Wegański żółty ser lub zwykły ser
Keczup
Pomidorki
Oregano ⠀

Sposób wykonania:


Drożdże z cukrem rozpuszczamy w lekko cieplej wodzie. Odstawiamy na kilka minut. Do dużej miski przesiewamy mąki, wlewamy zaczyn. Dodajemy olej lub oliwę z oliwek, oraz sól. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na równe kawałki. Formujemy kulki i rozpłaszczamy na cienkie placki. Każdy smarujemy keczupem i układamy dodatki. Posypujemy oregano. Pieczemy 15-20 min. Czas zależy od mocy piekarnika.

Mini pizze pszenno-orkiszowe. Pizzerinki wegańskie.

Więcej pysznych zdjęć znajdziesz na moim Instagramie !

Instagram marcepanowa_
Mini pizze pszenno-orkiszowe. Pizzerinki wegańskie.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Melvit
7 miesięcy temu

Ciężko znaleźć kogoś kto nie lubi pizzy 🙂 Dlatego domowe pizzerinki z mieszanki mąk orkiszowej i pszennej Melvit to doskonała propozycja na kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Podane na ciepło są zdecydowanie bardziej sycące niż tradycyjne kanapki. Można też na nich przemycić wiele zdrowych warzyw, które być może na zimno, nie przełknąłby żaden wybredny niejadek.

Maria Bogumilska
7 miesięcy temu

Idealne na przekąskę! 🙂 Chyba już wiem, czym będę się zajadać w weekend 🙂

Olga
1 miesiąc temu

A czy używałaś kiedyś mąki z Krukam.pl? Jest ekologiczna i bezglutenowa, co daje jej znaczną przewagę nad innymi. Bałam się, że ciasto ni wyjdzie takie samo, ale szczerze mówiąc nie widziałam różnicy! 🙂