Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)

Pieczone pączki z kokosem. Wegańskie pączki.
0 0 vote
Article Rating

Pieczone pączki to zdecydowanie moje ulubione. Niestety nie przepadam za tradycyjnymi pączkami smażonymi w głębokim tłuszczu… Dlatego co roku stawiam na wersję pieczoną w piekarniku ! Tym razem zrobiłam je w zupełnie nowej odsłonie. Pączki posypałam kokosem (wyglądają jak duże kokosanki), który w piekarniku zamienił się w chrupiącą skorupkę  🙂 Nadziałam je dżemem truskawkowym, ale pysznie smakować będą z każdym nadzieniem. Jedno jest pewne to połączenie na pewno zostanie ze mną na stałe 😉

Proces robienia tych pączków może wydawać się skomplikowany ale uwierzcie mi , są naprawdę proste ! Przed włożeniem do piekarnika obgotowałam je w roztworze wody i cukru (trochę podobnie jak bajgle), dzięki czemu ciasto drożdżowe wyszły miękkie, puszyste i wilgotne w środku.

Tłusty czwartek już jutro ale jeśli jeszcze nie zabraliście się za robienie pączków to bardzo polecam spróbować wersji pieczonej !

Pieczone pączki z kokosem i dżemem. Wegańskie pączki.

Pieczone pączki z kokosem i dżemem

Składniki:
250 ml mleka roślinnego
35 g drożdży
100 g cukru
1 cukier waniliowy ⠀

500 g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
60 g masła

Dodatkowo:
Wiórki kokosowe
Dżem lub budyń do nadziewania



W rondelku podgrzewamy (ważne aby temperatura była maksymalnie 37 st.C) mleko, drożdże i cukier, aż składniki się rozpuszczą. ⠀

Mąkę mieszamy z opakowaniem budyniu śmietankowego bez cukru. Następnie dolewamy mieszankę z drożdżami oraz wcześniej roztopione i przestudzone masło (60 g). Wszystko razem łączymy i wyrabiamy ciasto. Powinno być lekko klejące (w razie potrzeby dosypać mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Układamy je na desce posypanej mąką. W garnku podgrzewamy 300 ml wody z łyżką cukru. Na gotującą się wodę wrzucamy pączki na dosłownie kilka minut. Następnie wyciągamy i obtaczamy w kokosie. Układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 st. C (zależy od mocy piekarnika) i pieczemy ok. 20-25 min do zarumienienia. Pączki najlepiej nadziewać na drugi dzień. ⠀

Pieczone pączki z kokosem i dżemem. Wegańskie pączki.
Pieczone pączki z kokosem i dżemem. Wegańskie pączki.

Jeśli jednak wolicie faworki to polecam ten przepis:

Faworki drodżowe z piekarnika. Dietetyczne faworki karnawałowe.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
8 miesięcy temu

muszę kiedyś takie pączki z piekarnika zrobić

lia Zapłocka
8 miesięcy temu

Nigdy nie robiłam pączków z piekarnika, ale te wyglądają naprawdę smakowicie! Mniam!

Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Uwielbiam kokos,świetne połączenie 🙂