Na pewno każdy, kto był chociaż raz w życiu w Krakowie smakował coś takiego jak obwarzanki. Jest to popularny przysmak w tych rejonach. Nie każdy wie, ale to jest jeden z symboli Krakowa. Warto go spróbować. Obwarzanki to nic innego jak wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów. Warto dodać, iż są one posypywane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Czy można zrobić je samodzielnie w domu? Oczywiście, że tak. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić obwarzanki krakowskie przepis. Zatem jeśli lubisz obwarzanki, a nie wiesz jak je przygotować samodzielnie w domu, koniecznie zapoznaj się z tym tekstem. Tutaj się wszystkiego dokładnie dowiesz.
Obwarzanki krakowskie przepis
Zanim przejdziemy do przygotowywania obwarzanek, warto sprawdzić w kuchni, czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne do tego produkty. Oto lista potrzebnych składników:
|
Jak już będziemy mieli wszystko gotowe to można przystępować do pracy. Co trzeba zrobić na samym początku? Otóż najpierw warto przygotować sobie miski, które będą potrzebne do mieszania ze sobą składników. Teraz trzeba do jednej z nich przesiać mąkę oraz dodać dodaj cukier, sól, drożdże. Wszystko ze sobą mieszamy. Następnie trzeba wlać ciepłą wodę i ponownie wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowane ciasto należy zostawić na kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodawanie masła. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Pozostawiamy je na około godzinę do fermentacji w temperaturze pokojowe. Po 30 minutach należy raz przebić.
Teraz przygotowane ciasto należy wyłożyć na stolnicę. Następnie trzeba je rozpłaszczyć i uformować w kwadrat. Po czym okrywamy je i pozostawiamy na kolejne 15 min. Należy pamiętać, aby ciasto jeszcze bardziej rozpłaszczyć. Teraz trzeba odcinać paski i odkładać na drugą stolnicę lub obok na stół. Z tego ciasta powinno wyjść około 24 paski. Następnie bierzemy dwa paski i kładziemy jedno na drugim i skręcamy, ale bardzo delikatnie. Po chwili zwijamy w kółeczko i sklejamy końce wodą. Uformowane obwarzanki odkładamy na oprószoną stolnicę. Tak robimy ze wszystkimi paskami.
Jak smażymy? Robimy to na dużej patelni. Gotujemy w niej wodę z cukrem i sodą. Kładziemy obwarzanki do gotującej się wody i obwarzamy po około 15-20 sekund z każdej strony. Takie obwarzanki posypujemy czym chcemy czy to makiem, sezamem czy czymś innym. Następnie pieczemy je w piekarniku, który musi być nagrzany do 220st.C na dół z termo obiegiem. Należy piec przez 12-15 minut do zrumienienia.