Chleb pszenno-żytni na zakwasie

0 0 vote
Article Rating

Chleb pszenno-żytni na zakwasie – prosty i pyszny !

Uwielbiam piec chleby ale zawsze były to takie na drożdżach. Jednak obecna sytuacja na Świecie i braki w sklepach jeśli chodzi o drożdże zmuszają człowieka do kombinowania. Plusem jest to, że w końcu miałam motywację do zrobienia własnego i pierwszego w swoim życiu zakwasu żytniego. Mogę teraz powiedzieć, że piekę chleby na zakwasie jak szalona ! Smak nie ma sobie równych, te dziury i ta chrupiąca gruba skórka – prawdziwa uczta dla podniebienia !

Jeśli nie robiliście jeszcze takiego chleba na zakwasie to koniecznie musicie spróbować. Jest trochę pracy z zakwasem ale naprawdę warto 🙂

Chleb pszenno-żytni na zakwasie. Przepis na zakwas żytni.

Zakwas żytni

50 g mąki żytniej typ 750 można użyć też typ 2000
60 ml przegotowanej letniej wody
Wyparzony litrowy słoik
Folia spożywcza
gumka recepturka

Dzień 1
Do wcześnie wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i mieszamy do uzyskania gęste konsystencji bez grudek. Słoik przykrywamy folią spożywczą i zabezpieczamy gumką recepturką. W foli robimy małe otwory aby zakwas mógł oddychać.

Dzień 2
Mniej więcej o tej samej porze powtarzamy czynność z poprzedniego dnia.

Przez kolejne dni : 3, 4, 5 postępujemy dokładne tak samo. Zakwas powinien już na ty, etapie pracować, a w słoiku powinny pojawić się bąbelki. Możemy przystąpić do pieczenia chleba.

 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie. Przepis na zakwas żytni.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
150 ml aktywnego zakwasu żytniego
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu


Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas i wodę. Dodajemy miód i sól. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste ale nie zbite (w razie potrzeby dolać wody). Następnie przykrywamy ciasto folią i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie było to ok. 1,5 h) Po tym czasie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem formy. Zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Podrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie. Przepis na zakwas żytni.
Instagram marcepanowa_
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
3 miesięcy temu

Hej! Jakie wymiary ma Twoja forma do pieczenia?

Ksia
Ksia
3 miesięcy temu

Czy chleb można wymieszać i zostawić na noc w lodowce do wyrośnięcia? A potem wyciągnąć rano, przełożyć do formy i poczekać aż znowu urośnie? Zda to egzamin?

Elżbieta
Elżbieta
2 miesięcy temu
Reply to  Ksia

Myślę, że można. Robiłabym to jednak już po włożeniu chleba do formy i nie zostawiałabym do wyrastania drugi raz. W wielu przepisach jest wręcz zalecane, by chleb na zakwasie na noc włożyć do lodówki, ponieważ dzięki temu będzie miał lepszy smak (np. mój ulubiony pain de campagne). Oczywiście każdy przepis jest inny i takie manewry zmieniają ostateczny wygląd i smak chleba, ale warto eksperymentować :).

Beata
Beata
3 miesięcy temu

Witam. Czy półtorej godziny wystarczy aby chleb wyrósł. I czy można użyć mąki tortowej

Asia
Asia
2 miesięcy temu

Właśnie upiekłam chleb .Bardzo dobry.Ale mam pytanie.Moja skórka nie wygląda tak jak na zdjęciu.Przyznam się,że piekłam już wcześniej chleby z innych blogów i to samo.Skórka nie wygląda tak imponująco jak na zdjęciach. W czym tkwi sekret albo mój błąd?

Kinga
Kinga
17 dni temu
Reply to  Asia

po wstawieniu do piekarnika spryskuje chleb woda i wlewam na dno troche wody ,. Chleb piecze sie w parze i wtedy powstaje chrupiaca skorka

Maja
Maja
1 miesiąc temu

Po Trzydziestu minutach pieczenia nadal mokry w środku. Jaki może być tego powód? Czy jak wystygnie będzie ok?