Bułeczki drożdżowe z pieczarkami

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami

0 0 votes
Article Rating

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i czarnuszką, czyli pyszny dodatek do barszczu !

Nie wiem jak u Was ale u mnie nigdy na Wigilii nie podawało się krokietów, wyjątkiem była Wigilia klasowa w szkole 😉 Za to na Wigilijnym stole nie mogło zabraknąć dodatku do barszczu (oczywiście oprócz uszek) w postaci drożdżowych bułeczek z pieczarkami/grzybami posypanych czarnuszką, której zapach unosił się w całym domu. Tą drożdżową tradycję dawno temu zapoczątkowała mojej świętej pamięci babcia i to właśnie z nią będą mi się one właśnie kojarzyły 🙂 W tym roku będą w lekko zmienionej wersji, czyli roladek nadzianych pieczarkami. Ze względu na to, że nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za cebulą ( w tym ja ), to nie użyłam jej w tym przepisie, jednakże jeśli chcecie dodać ją do farszu to śmiało, na pewno podbije jeszcze bardziej smak farszu.

A co u Was pojawia się do barszczu ? Krokiety, pieczone pierogi, paszteciki czy jeszcze coś innego ?

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami do barszczu.

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami do barszczu

Składniki na ciasto drożdżowe:
460 g mąki
Ok. 140 ml wody
100 ml mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
1 małe opakowanie pieczarek (można dać świeże grzyby )
1 łyżka roślinnej margaryny lub masła do podsmażenia pieczarek i grzybów
Przyprawy (sól , pieprz, zioła )
Można dać cebulę jeśli ktoś lubi 😉

 

Sposób wykonania:

Nadzienie :
Pieczarki podsmażamy na maśle (jeśli ktoś chce dodać cebulę, to należy podsmażyć ją w pierwszej kolejności). Podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy kilka minut.

Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i dolewamy lekko ciepłe mleko. Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Do środka wlewamy pracujący zaczyn, oliwę, sól i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski, następnie przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na min. 1 h do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt (blat należy podsypać odrobiną mąki). Następnie na dłuższy brzeg nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Całość zwijamy w rulon. Tniemy go na mniejsze roladki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki posypujemy po wierzchu czarnuszką. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min.


Bułeczki drożdżowe z pieczarkami do barszczu.
Rate this post
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x