Pancakes z jabłkami i cynamonem

Pancakes z jabłkami i cynamonem

0 0 votes
Article Rating

Pancakes z jabłkami i cynamonem – czyi pyszny jesienny pomysł na śniadanie !

Poranki są coraz chłodniejsze, a śniadania częściej pojawiają się w ciepłej wersji. Owsianki, jaglanki, naleśniki… A ja proponuje pankejki ! Pyszne, puszyste, lekko korzenne z dodatkiem tartej marchewki i prażonych jabłek z cynamonem. To połączenie, którego koniecznie musicie spróbować tej jesieni. 

 

Pancakes z jabłkami i cynamonem. Wegańskie pancakes

Pancakes z jabłkami i cynamonem – przepis

Składniki:

140 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
180 ml mleka roślinnego 
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka syropu klonowego/można użyć też syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosowego
1 duża starta marchewka 
+odrobina olej

 

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. W drugiej misce łączymy mleko roślinne z octem jabłkowym i odstawiamy na chwilę, następnie wlewamy olej i syrop klonowy. Łączymy składniki przy pomocy rózgi kuchennej. Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez gródek. Na koniec do ciasta dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy na patelnię porcję ciasta. Smażymy placki z obu stron. Jabłka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy 1 łyżkę ksylitolu i cynamon. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż owoce zmiękną. 

Pancakes z jabłkami i cynamonem. Wegańskie pancakes
Rate this post
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x