Jeśli jesteś smakoszem i próbowałeś wypiekać chleby na zakwasie, to być może spotkałeś się z opinią, że pieczenie chleba na zakwasie jest żmudnym zajęciem i wymaga dużo cierpliwości i czasu. Ale musicie wiedzieć, że to nieprawda. Chleb na zakwasie jest łatwiejszy do zrobienia niż myślicie.
Do upieczenia chleba na zakwasie potrzebne są tylko 2 składniki. Te dwa składniki to mąka i woda. Nie potrzebujesz żadnego zakwasu, aby upiec chleb na zakwasie i nie musisz długo przechowywać ciasta, aby upiec chleb na zakwasie.
Oto jeden z najłatwiejszych przepisów na chleb na zakwasie dla początkujących, który możesz przygotować w domu i cieszyć się kolacją.
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– ¼ szklanki wody
– ¼ szklanki mleka
– 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z solą, dodaj do niej wodę i dokładnie wymieszaj.
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 do 4 dni.
Wyjąć miskę i zagnieść ciasto, a następnie ponownie przykryć i pozostawić na kolejne 3 do 4 dni.
Po upływie 4 dni upiecz chleb na zakwasie.
Pokrój ciasto na równe kawałki, zrób małe kulki i włóż je do natłuszczonego pojemnika.
Przykryj pojemnik i pozostaw na 5 do 6 godzin.
Rozgrzać piekarnik i piec przez około 30 minut.
Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Ostudź chleb i pokrój go na kromki.
Wnioski:
Chleby na zakwasie są łatwe do zrobienia, ale musisz się upewnić, że ciasto zostanie pozostawione na dłuższy czas w ciepłym miejscu. Pomoże Ci to rozwinąć kwaśny smak chleba i uzyskasz pyszny smak chleba.
Jeśli chcesz wypróbować ten przepis, możesz kupić mąkę i mleko w sklepie spożywczym. Jeśli chcesz upiec chleb na zakwasie w domu, możesz użyć drożdży. Jednak zrobienie go w domu zajmie Ci więcej czasu.