Masło orzechowe przeżywa teraz swoje drugie życie. Wszyscy ponownie się nim zachwyciliśmy, mimo iż jeszcze do niedawna mało kto z nas regularnie z niego korzystał. Teraz jednak wyraźnie się to zmieniło. Takie masła możemy dostać już wszędzie, więc nie musimy nawet szukać ich w jakichś nietypowych sklepach z większym asortymentem. Nawet zwykłe dyskonty posiadają je w ofercie. Masła są wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety, więc powinniśmy je jeść, zwłaszcza jeśli lubimy ich smak.
Nie da się jednak ukryć, że każde takie masło jest przede wszystkim źródłem tłuszczu. Stanowi on podstawę orzechów. A tłuszcz to niestety sporo kalorii. Podczas gdy w białku tych kalorii mamy zaledwie cztery, tak już w jednym gramie tłuszczu jest ich aż dziewięć. Czy to oznacza, że mamy rezygnować z jedzenia swojego ukochanego masła orzechowego? Niekoniecznie, jeśli tylko uwzględnimy jego kaloryczność w jadłospisie. Zapamiętajmy sobie, że sto gramów masła daje nam jakieś sześćset kalorii. Kaloryczność będzie inna w zależności od tego, po jakie masło orzechowego sięgniemy, ale zawsze możemy ją sprawdzić na opakowaniu produktu. Uważajmy też, gdy zaczynamy dodawać tę pastę do potraw. Oczywiście możemy stosować ciekawe przepisy z masłem orzechowym, ale zawsze patrzmy na to, jaka ilość masła jest nam potrzebna do ich realizacji. Nie powinno być go za dużo. Jeżeli natomiast chcemy nałożyć takie masło na kanapkę bądź wafla ryżowego albo dodać je do owsianki, zawsze odmierzajmy je na wadze. Uważajmy po prostu na to, by z nim nie przesadzić. Nie chcemy przecie, aby takie masło odłożyło nam się w boczkach.
Mimo wszystko pasty wykonywane z orzechów mogą być zdrowym i wartościowym uzupełnieniem codziennej diety, jeśli tylko będą naturalne i odżywcze. Sprawdzajmy ich składy. Uważajmy na masła, które tylko udają zdrowe produkty. Nie kupujmy past, w których składzie znajdziemy cukier, sól lub inne zbędne dodatki. Dobre masło orzechowe powinno zostać wykonane wyłącznie z samych orzechów. A jeśli mamy więcej czasu, możemy nawet samodzielnie je przygotować, wykorzystując do tego celu jakościowe orzechy arachidowe.