Rabarbar to jeden z najlepszych i tradycyjnych owoców, który jest dostępny w prawie każdym kraju. W Europie owoc ten używany jest głównie jako deser, natomiast w Ameryce i Australii spożywa się go głównie jako warzywo. Istnieją dwa rodzaje rabarbaru, z których korzystamy w codziennym życiu: pierwszy to rabarbar ogrodowy, a drugi to łodygi rabarbaru uprawnego.
Rabarbar ogrodowy to roślina rosnąca wyłącznie w ogrodach, natomiast rabarbar uprawny to odmiana rabarbaru rosnąca na łodygach. Uprawia się go także na polach, ale najczęściej jest uprawiany i sprzedawany na rynkach.
Rabarbar jest bardzo bogaty w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Zawiera duże ilości potasu, witaminy C, fosforu, miedzi, żelaza, manganu i cynku. Rabarbar jest uważany za najzdrowszy i najbardziej pożywny owoc na świecie.
Dlaczego nazywa się go rabarbarem?
Nazwa tego owocu pochodzi od niemieckiego słowa “Rheinbär”, które oznacza “niedźwiedź rzeczny”. Nazwa ta wynika z faktu, że przypomina on niedźwiedzie, ponieważ wygląda jak łapa niedźwiedzia.
Korzyści zdrowotne wynikające z picia rabarbaru
Rabarbar jest bogaty w witaminę C, potas i błonnik. Jest naturalnym antyoksydantem i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jest również bogatym źródłem antocyjanów – przeciwutleniaczy, które zapobiegają gromadzeniu się wolnych rodników.
Jest również bogatym źródłem wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Pomaga również poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.
Rabarbar jest także naturalnym środkiem na biegunkę, zaparcia, niestrawność i zgagę. Pomaga także usprawnić pracę układu trawiennego. Jest dobry na wszystkie rodzaje problemów żołądkowych.
Jak przyrządzić rabarbar?
Rabarbar można przygotować, krojąc go w plastry, gotując i spożywając jako danie dodatkowe lub jako danie główne. Aby przygotować rabarbar jako przystawkę, można go wymieszać z cukrem, imbirem, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne.
Aby przygotować rabarbar jako danie główne, można go wymieszać z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i cukrem.
Wnioski:
Teraz wiesz już wszystko o rabarbarze i sposobach jego przyrządzania. Jeśli chcesz spróbować go jako dodatek do dania głównego, możesz go przyrządzić na słodko lub kwaśno. Jeśli chcesz go przygotować jako danie główne, możesz dodać do niego trochę przypraw.
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten wpis, a jeśli masz jakieś pytania lub uwagi, to śmiało podziel się nimi w sekcji komentarzy poniżej.