Mąka to bez wątpienia jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Bez niej niepowstanie żadne ciasto, makaron, kluski czy naleśniki. Z drugiej strony mąka może być różna. Nie każda sprawdzi się równie dobrze do każdego celu. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem lub pieczeniem, poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Omówimy w nim podstawowe typy mąki, co mamy nadzieję, ułatwi wybór tych, które będą Ci najbardziej potrzebne. Zaczynajmy.
Dlaczego w sklepach możemy kupić aż tyle typów mąki?
Jak wiadomo mąka to produkt powstały w wyniku zmielenia ziaren zbóż lub innych roślin, takich jak kukurydza, ryż, gryka czy kokos. Mąka może być różnie przetwarzana, oczyszczana i mieszana, co wpływa na jej właściwości i zastosowanie. Typ mąki to oznaczenie, które informuje klienta o zawartości substancji mineralnych w mące. Im wyższy jest typ, tym więcej zawiera ona minerałów, błonnika i witamin. Im niższy typ, tym mąka jest bielsza i czystsza, ale też uboższa w składniki odżywcze. Typ mąki wpływa też na jej właściwości piekarskie, takie jak chłonność wody, lepkość, elastyczność i wyrastanie. Typy mąki oznaczone są cyfrą, np. 450, 550, 750, 2000. Każdy rodzaj mąki, np. pszenna, żytnia, orkiszowa, ma swoje typy, które mogą znacząco się różnić pomiędzy sobą, pomimo że wyglądają niemal identycznie.
Jakie typy mąki spotkamy najczęściej?
Każdy, kto lubi i potrafi gotować i piec przyzna, że potrzebuje kilku rodzajów mąki, aby móc bez obaw przygotować niemalże każde danie lub ciasto. Najczęściej jednak spotkamy w naszych kuchniach mąkę pszenną, która jest najbardziej uniwersalna i używana do wielu zastosowań, takich jak kluski, pierogi, naleśniki, ciasta, bułki, chleb. Mąka pszenna ma wiele typów np. 450, 500, 550, 650, 750, 2000, które różnią się stopniem przemiału i zawartością substancji mineralnych. Oprócz mąki pszennej często spotkamy też mąkę żytnią, która jest ciemniejsza i ma charakterystyczny smak. Mąka żytnia jest dobra do wypieku chleba na zakwasie, bułek, ciast i placków. Trzecim rodzajem mąki, który spotkamy coraz częściej w kuchennych szafkach, jest mąka orkiszowa, która jest uważana za zdrowszą i łatwiej strawialną od pszennej.
Którą mąkę powinniśmy mieć zawsze pod ręką?
To zależy głównie od tego, co lubimy piec i jeść. Jeśli lubimy ciasta delikatne, cienkie i kruche, warto mieć w swojej kuchni mąkę pszenną typu 450 i 500, a także mąkę krupczatkę. Jeśli lubimy ciasta cięższe, grubsze i pulchne, warto zaopatrzyć się w mąkę pszenną typu 550 i 650, a także mąkę żytnią typu 720 i 1400. Osoby, które pieką własny chleb, powinno dodatkowo posiadać w swojej kuchni mąkę pszenną typu 2000 i orkiszową typu 2000. Oczywiście, nie warto się też ograniczać do jednego czy dwóch rodzajów mąki. Należy eksperymentować z różnymi typami mąki i łączyć je ze sobą. Ważne, jest, aby trzymać się kluczowych zasad gotowania i pieczenia. Jeśli będziemy chcieli użyć mąki do chleba do upieczenia ciastek, efekt może być bardzo daleki od oczekiwań.
Mąka bezglutenowa – z czego może powstać?
Osoby, które mają różnego rodzaju problemy z układem pokarmowym, jelitami bardzo często poszukują produktów bezglutenowych. Gluten, czyli białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie jest odpowiedzialny za elastyczność i wyrastanie ciasta, ale może też powodować alergie i nietolerancje pokarmowe u niektórych osób. Z myślą o nich producenci tworzą mąki bezglutenowe, które mogą zastąpić częściowo, a czasem całkowicie tradycyjne. Mąka bezglutenowa może powstać z różnych roślin, takich jak kukurydza, ryż, gryka, amarantus, migdały, kokos. Każda z tych mąk ma swoje właściwości, smak i wartości odżywcze. Dobra wiadomość jest taka, że są one coraz bardziej popularne i łatwo dostępne w większych sklepach, dzięki czemu osoby z różnymi problemami pokarmowymi nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych potraw.
Podsumowanie
Jak widać z powyższego tekstu, typy mąki są tematem dużo bardziej złożonym, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście po krótkim rozeznaniu rodzajów i typów mąki, każdy, kto, choć w podstawowym stopniu radzi sobie w kuchni będzie mógł poszerzyć repertuar przygotowywanych potraw z użyciem nowych typów mąki. Pierwsze próby mogą nie być zachwycające, ale z całą pewnością warto je podjąć. Zachęcamy również do korzystania z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej lub kokosowej, która może pozwolić na upieczenie naszych ulubionych ciasteczek, z których musieliśmy zrezygnować ze względu na pojawiające się po ich spożyciu problemy z trawieniem. Na koniec nie pozostaje nam nic innego jak życzyć wielu mile spędzonych chwil w kuchni i samych pyszności na talerzu.
Artykuł sponsorowany