Czy jest ktoś kto nie lubi pizzy? Na pewno, tak ale takich osób jest niewiele. Pizza to dość proste danie. Nikt nie powinien mieć problemów z jej zrobieniem, pod warunkiem, że ma dobry przepis na ciasto. A właśnie znaczna część osób ma problem z ciastem na pizzę. Wiadomo, że pizza robiona w restauracji jest dobra, ale domowa smakuje znacznie lepiej. Jest wykonywana trochę z innego ciasta. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na pizza cienkie ciasto. Z tekstem powinny zapoznać się szczególnie osoby, którym nigdy nie wychodzi ciasto, albo wychodzi gumowe. Może akurat podpasuje komuś ten przepis i będzie już tylko z niego robić ulubioną pizzę.
Pizza cienkie ciasto
Jak każdy wie, pizza nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na kolację dla znajomych, warto wymyślić pizzę. To zawsze zadziała. Ludzie je uwielbiają. Trzeba zaznaczyć, że ciasto w pizzy jest najważniejsze. Jest to przecież podstawa tego dania. Dlatego musi być one idealne. To od ciasta w dużej mierze zależy smak naszej pizzy. Przepis, który zostanie opisany poniżej jest wart uwagi. Jest to sprawdzony przepis, z którego wychodzi smaczne ciasto na pizzę i to za każdym razem. Zanim jednak przejdziemy do wyrabiania ciasta, warto sprawdzić w kuchni czy mamy wszystkie potrzebne produkty. Oto lista składników, które są potrzebne:
- 250 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży instant,
- 150 ml letniej wody,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Jak już wszystkie składniki mamy przygotowane, można przygotować naczynie i stolnicę, gdzie będziemy mieszać ze sobą składniki. Pora przystąpić do wyrabiania ciasta na pizzę. Ciasto musi być idealnie cienkie. Najpierw zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Jeśli są to świeże drożdże to mieszamy je z letnią wodą i dodajemy do tego jeszcze 2 łyżki mąki i pół łyżeczki cukru. Tak przygotowany roztwór musi odczekać kilka minut. Jeśli zrobi się piana to znak, że drożdże pracują. Następnie do przygotowanej miski przesiewamy mąkę z solą. Dokładnie mieszamy. Należy zrobić wgłębienie w mące, po to aby można było wlać tam wcześniej przygotowany rozczyn. Ciasto należy wyrabiać około 4 minuty. Aż do połączenia się składników.
Pod koniec ugniatania należy dodać trochę oliwy i gnieść ciasto jeszcze minut. Kładziemy wyrobione ciasto na stolnicę i oprószamy mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Wygniatamy kolejne 15 minut. Można użyć do tego robota planetarnego, aby się nie męczyć. Jak już ciasto będzie gotowe to przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na godzinę czasu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie trzeba wyrabiać przez około 5 minut, aby usunąć z niego powstałe pęcherzyki powietrza. Przykrywamy po raz kolejny i odstawiamy na 5 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy na brzegi. Ciasto powinno się rozciągać. Ciasto to jest bardzo elastyczne. Na ciasto kładziemy sos pomidorowy i ulubione składniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250C i pieczemy przez 10 minut.