Zjedzenie pożywnego i przede wszystkim sycącego śniadania to bardzo ważna kwestia. Istotne jest więc znalezienie najlepszych przepisów na śniadania, które pozwolą odpowiednio rozpocząć funkcjonowanie każdego dnia. Świetnym pomysłem na pożywne, energetyczne, wartościowe i przede wszystkim smaczne śniadania są wszelkiego rodzaju owsianki, placuszki śniadaniowe oraz omlety. Każdą z tych potraw można przygotować według własnego uznania na słodko lub na słono. Warto świadomie dodawać również cenne i bardzo odżywcze składniki, takie jak owoce, orzechy lub jogurty naturalne.
Placuszki na wiele sposobów
Przygotowanie placuszków śniadaniowych nie zabiera wiele czasu, dlatego nawet najbardziej zabiegane osoby mogą je przyrządzić. Najbardziej pożywne są placuszki śniadaniowe przygotowane na bazie płatków owsianych. Dzięki temu zjedzenie takiego śniadania pozwoli dostarczyć organizmowi wiele cennych witamin jednocześnie. Do placuszków doskonale pasują sezonowe owoce, które mogą być podane w formie sosu, ozdoby lub jednego ze składników ciasta. Usmażone placuszki warto udekorować ulubionym jogurtem naturalnym lub posypać delikatnie cynamonem dla lepszego smaku.
Owsianki na słodko
Przygotowanie owsianki również jest bardzo proste i każdy sobie z tym poradzi. Najważniejsze jest odpowiednie dopasowanie ilości wody lub mleka do płatków. Owsianki mogą być przygotowywane w najróżniejszej formie oraz z dowolnymi dodatkami. Owsianki najczęściej przygotowuje się w niewielkim garneczku poprzez zagotowanie płatków w mleku lub wodzie. Innym ciekawym sposobem jest przygotowanie tak zwanej owsianki nocnej jedynie zalanej wieczorem mlekiem i przechowanej w lodówce. Wiele osób decyduje się często na przygotowanie pieczonej owsianki z owocami oraz chrupiącą kruszonką. Ciepła owsianka zjedzona z samego rana daje mnóstwo energii na cały dzień i pozwala się nasycić na długi czas.
Omlety
Omlety to nieco odmienna wersja klasycznej jajecznicy. Zjedzenie omleta z ciekawymi dodatkami również jest sposobem na smaczny i ciepły posiłek dający energię na cały dzień. Aby przygotować dobry omlet, który nie będzie nadmiernie wysuszony należy smażyć go na niewielkim ogniu. Dzięki temu jajka nie zetną się zbyt szybko, a puchaty omlet będzie nieco wilgotny. Gotowego omleta można posmarować ulubionym sosem wykonanym ze zdrowych składników lub jogurtem naturalnym. Tak naprawdę przepisów na smaczne omlety śniadaniowe jest wiele i najważniejsze to wybrać ten, który odpowiada indywidualnym gustom kulinarnym oraz zapotrzebowaniu.