Wbrew pozorom masła orzechowe nie są wykonywane wyłącznie z orzeszków arachidowych. Jeżeli więc znudził ci się klasyczny smak i aromat fistaszków, koniecznie wypróbuj teraz coś innego. Sprawdź masła z migdałów, pistacji czy nerkowców. Im więcej będziesz ich mieć do wyboru, tym większe staną się twoje możliwości kulinarne. Z pomocą różnorodnych past będziesz w stanie odtwarzać niemalże wszystkie znalezione w Internecie przepisy z masłem orzechowym.
Zacznijmy od masła z nerkowców. Zaraz po paście z fistaszków to właśnie ono cieszy się największą popularnością. Co takiego je wyróżnia? Na pewno wysoka zawartość żelaza, czyli składnika niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek, odpowiadającego za produkcję hemoglobiny, będącej ich podstawowym barwnikiem. Żelazo chroni przed anemią. Wpływa na jakość krwi i po prostu ją poprawia. Jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla osób chorujących na niedokrwistość. Jeżeli więc już teraz zmagasz się z anemią bądź jesteś na nią narażony, koniecznie powinieneś przyjmować ten składnik i to w zwiększonych ilościach.
Innym ciekawym masłem orzechowym jest to wykonywane z migdałów. Produkt ten jest świetnym źródłem wapnia. Dostarcza go znacznie więcej niżeli mleko i inne przetwory mleczne bądź nabiał. Migdały są też fantastycznym źródłem białka roślinnego. Spośród wszystkich orzechów zawierają go prawie najwięcej. Masło orzechowe z migdałów z tego powodu bardzo często występuje w dietach wegańskich i wegetariańskich. Jeżeli więc zamierzasz zrezygnować z jedzenia mięsa lub próbujesz je ograniczać, powinieneś kupić sobie zapas pasty z migdałów. To ona zadba o to, by w twoim jadłospisie nigdy nie brakowało wartościowego białka.
Przepisy z masłem orzechowym są oczywiście na tyle fajnie skonstruowane, że zwykle możesz w nich wymieniać poszczególne składniki. Jeżeli nie przepadasz za migdałami, nie powinieneś zmuszać się do jedzenia stworzonej z nich pasty. Poszukaj po prostu czegoś takiego, co będziesz zawsze jeść ze smakiem. Wypróbuj różne warianty i ustal, który z nich najbardziej ci odpowiada, aby już zawsze móc po niego sięgać.