Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z makaronem. Przepis na pyszną i szybką zupę.

 

 

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z makaronem. Przepis na pyszną i szybką zupę. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z makaronem. Przepis na pyszną i szybką zupę.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych – w sezonie nie może jej zabraknąć na Waszym stole !
Gdy moja mam wróciła od dziadków z takimi leśnymi darami pojawiło się pytanie co z nich zrobić. Tak powstała zupa grzybowa 🙂 

Muszę przyznać, że bardzo dawno nie robiłam zupy grzybowej ze świeżych grzybów. Może dlatego smakowała mi jeszcze bardziej ! Zupa wyszła pyszna, sycąca, pachnąca lasem. Oprócz grzybów dodałam do niej marchewkę, świeży koperek i ugotowany wcześniej makaron. Ugotowana na warzywach bez mięsa to danie idealne również dla wegan. 


Jak przygotować grzyby ?

Na początku należy je dokładnie umyć. Następnie obgotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić z wody i podsmażyć na oleju aby wydobyć ich smak i aromat. 



Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z makaronem. Przepis na pyszną i szybką zupę.

Składniki:


Grzyby leśne (u mnie mix : kurku, borowiki, podgrzybki, maślaki) ok. 0,5 kg
3 marchewki 
2 liście laurowe 
3 ziela angielskie 
Pieprz 
Kostka bulionu warzywnego (najlepiej domowa) 
Koperek ⠀

Sposób wykonania:

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy (Tak jak pisałam wcześniej)
W drugim garnku gotujemy wywar z warzyw. Do ok 800 ml wody wrzucamy pokrojoną marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liście laurowe.
Podgotowane grzyby odcedzamy z wody. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek i krótko podsmażamy grzyby. Przekładamy je razem z puszczonym sokiem do wywaru. Przykrywamy i gotujemy 10-12 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z wcześniej gotowanym makaronem i świeżym koprem.

 

 

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Kategorie: Obiad, Zupa
Kuchnia: Dietetyczna, Wegańska
Tagi: zupa
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 50 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 0,5 kg różnych grzybów leśnych (kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki)
  • 3 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu warzywnego (najlepiej domowa lub z dobrym składem)
  • Woda
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży koper

Sposób wykonania

  • Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy.
  • W drugim garnku gotujemy wywar z warzyw (woda+marchewka+kostka bulionowa+ziele angielskie+liście laurowe).
  • Podgotowane grzyby odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i krótko przesmażamy. Tak przygotowane grzyby dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 10-12 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i świeżym koprem. ⠀

 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.