Botwinka z mlekiem kokosowym

Botwinka z mlekiem kokosowym, wegańska.
0 0 vote
Article Rating

Botwinka z mlekiem kokosowym czyli sezonowo obowiązkowa pozycja w menu !

Myślę, że tej zupy nie trzeba specjalnie przedstawiać 🙂 Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich zup w postaci i na ciepło i na zimno! Najczęściej robię ją w wersji z mlekiem kokosowym 😉 Pokochałam to połączenie słodkich buraczków i kokosa ! Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco polecam !

Zupa nie jest wymagająca, a do jej zrobienia potrzeba naprawdę niewielu składników ! Ja zawsze podaję ją z dużą ilością zieleniny – zwłaszcza koperku ! Oprócz walorów smakowych zupa z botwinki to prawdziwa bomba witamin A, K, C, E, D witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i jod !

Botwinka z mlekiem kokosowym. Wegańska zupa z botwinki.

Botwinka z mlekiem kokosowym – wegańska i bezglutenowa

Składniki:
2 pęczki botwinki
1-2 marchewki
Ok. 600 ml bulionu warzywnego
Natka pietruszki, koperek
Liść laurowy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka kokosowego
Sól ⠀


Botwinkę myjemy (buraki obieramy) i kroimy razem z łodyżkami. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone marchewki, 1 łyżeczkę soli i liść laurowy. Gotujemy aż buraki i marchewka zmiękną. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny (można pominąć). Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

  • Liście botwinki można wykorzystać do sałatki lub np. zrobić z nich pesto ! Bo przecież nic nie może się zmarnować 😉

Botwinka z mlekiem kokosowym. Wegańska zupa z botwinki.

Botwinka z mlekiem kokosowym

Pyszna zupa z botwniki z mlekiem kokosowym, wegańska i bezglutenowa
Kategorie: Obiad, Zupy
Kuchnia: bez laktozy, Bezglutenowa, Fit, Wegańska
Tagi: botwinka, zupa
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 50 minutes
Ilość porcji: 4 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • 1-2 marchewki
  • Ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • Natka pietruszki koperek
  • Liść laurowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • Sól ⠀

Sposób wykonania

  • Botwinkę myjemy (buraki obieramy) i kroimy razem z łodyżkami.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone marchewki, 1 łyżeczkę soli i liść laurowy.
  • Gotujemy aż buraki i marchewka zmiękną.
  • Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny (można pominąć).
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Blendman
4 miesięcy temu

5 stars
Oj jak ja lubię botwinkę… Zwłaszcza, że jest dostępna sezonowo, to trzeba ją wykorzystać 🙂

CookUp
2 miesięcy temu

Taka zupa to idealne danie na ciepłe dni, których – mamy nadzieję – zostało w tym roku choć jeszcze trochę. Jest nie tylko pyszna (super pomysł z mlekiem kokosowym), ale także bardzo zdrowa, więc zdecydowanie polecamy na najbliższy obiad. I kolację. I może na drugi dzień także! 😉