Pierniczki lukrowane na choinkę

Pierniczki lukrowane na choinkę

0 0 votes
Article Rating

Pierniczki lukrowane, czyli oryginalne ozdoby na choinkę 🙂

Co roku piekę przynajmniej 3 partię pierników, takie do jedzenia i takie do polukrowania i zawieszenia na choince. Takie ozdobione białym lukrem pierniczki pięknie prezentują się na zielonym drzewku i jeśli chodzi o mnie to mogłyby być jedyne ozdoby, no może dorzuciłabym jeszcze światełka 😉 W tym roku zmodyfikowałam lekko przepis , bo chciałam uzyskać płaskie pierniczki, które dobrze będzie dekorować. W przepisie użyłam między innymi prawdziwego miodu, brązowego cukru, kakao i domowej przyprawy do piernika. Po upieczeniu spróbowałam jednego i wyszły naprawdę pyszne 🙂 Jeśli chodzi o lukier to pierwszy raz zrobiłam go bez białka. Był to eksperyment, bo zawsze sięgałam po sprawdzony przepis na lukier królewski (przepis na tradycyjny lukier z białkiem podałam poniżej w przepisie). Tym razem użyłam do jego zrobienia aquafaby, czyli wody po ciecierzycy. Proces robienia lukru znacznie się wydłużył, ale koniec końców uzyskałam perfekcyjny biały lukier !

Jeśli chodzi o super sprzęt do ozdabiania pierników, to od lat korzystam z jednorazowych rękawów cukierniczych zrobionych z papieru do pieczenia (w internecie znajdziecie kilka filmów jak takie worki zrobić).

Pierniczki lukrowane na choinkę. Przepis na lukier bez białka.

Pierniczki lukrowane na choinkę

Składniki:

500 g mąki
200 g miodu
150 g brązowego cukru
120 g masła (u mnie margaryna)
30 g domowej przyprawy korzennej (mieszanka goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, cynamonu)
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 całe jajko

 

Sposób wykonania:

Masło podgrzewamy z miodem, przyprawą do piernika, kakao i cukrem. Kiedy składniki się rozpuszczą, masę ściągami z palnika i lekko studzimy. W misce mieszamy mąkę z sodą. Wlewamy przestudzoną masę i wbijamy jedno jajko. Wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem). Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 h. Po tym czasie dzielimy je na części i rozwałkowujemy na prostokąt (ważne aby cienko rozwałkować ciasto). Wycinamy ciastka za pomocą foremek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 min. w 180 st. C  (czas pieczenia  zależności od grubości ciastek).

 

Lukier królewski tradycyjny:

1 białko
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Lukier bez białka z aquafabą:

15 ml schłodzonej aquafaby (wody po ciecierzycy)
220 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny ⠀

Aquafabę wlewamy do miksera, dodajemy cukier i sok z cytryny. Ucieramy do momentu uzyskania białego lukru bez grudek. Zajmuje to więcej czasu niż w przypadku lukru z białkiem- trzeba trochę poczekać na efekt.


Pierniczki lukrowane na choinkę. Przepis na lukier bez białka.
Pierniczki do lukrowania na choinkę. Przepis na lukier bez białka.

Jeśli spodobał Ci się przepis, zajrzyj też na mój Instagram po więcej kulinarnych inspiracji ☺️

Rate this post
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x