Szybkie i proste faworki z piekarnika

Szybkie i proste faworki z piekarnika

5 1 vote
Article Rating

Szybkie i proste faworki z piekarnika – fit wersja bez nabiału !
Faworki to jedne z moich ulubionych słodkości na Tłusty Czwartek, jednak nigdy nie smakowały mi takie smażone na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie wolę takie pieczone w piekarniku. W tamtym roku upiekłam chrust w wersji drożdżowej, w tym roku postawiłam na kruche faworki, które zrobiłam bez nabiału. Tradycyjnie w przepisie zazwyczaj jest śmietana, ja zamieniłam ją na jogurt kokosowy (polecam gęsty bez cukru od Plant On dostępny w Lidlu), widziałam też ostatnio w Lidlu śmietanę kokosową – ona też świetnie się sprawdzi.

A Wy jaką wersję wolicie ? Tradycyjną smażona czy jednak bardziej fit 😉 ?

Szybkie i proste faworki pieczone w piekarniku. Chrust z piekarnika.

Szybkie i proste faworki pieczone w piekarniku – przepis

SKŁADNIKI:
400 g mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła/ roślinnej margaryny
3-4 łyżki jogurtu kokosowego/ kwaśnej śmietany 18 %
3 żółtka
szczypta soli

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą.
  2. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach.
  3. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu.
  4. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół.
  5. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
  6. Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.

 

Faworki – przepis na Thermomix

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Wsypujemy do kielicha. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek i 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach. Ustawiamy “INTERWAŁ” na 3-4 min. Jeśli ciasto będzie bardzo zbite należy dodać więcej jogurtu. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.

Szybkie i proste faworki pieczone w piekarniku. Chrust z piekarnika.

Szybkie i proste faworki z piekarnika

Pyszny i kruchy chrust na Tłusty Czwartek w fit wesji bez nabiału.
Kategorie: Ciastka, Tłusty Czwartek
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka
Tagi: chrust, faworki, Tłusty Czwartek
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 20 minutes
Całkowity czas: 50 minutes
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g masła/ roślinnej margaryny
  • 3-4 łyżki jogurtu kokosowego/ kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
  • Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.
5 1 vote
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
18 dni temu

mniam! jak ja uwielbam faworki! ale ostatnio jak robiłam wyszły mi takie mało chrupiące…

Back To Top
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x