Krokiety to bardzo popularne danie, szczególnie w Polsce. Można go podawać z różnym nadzieniem w środku. Najczęściej jednak jest to kapusta z grzybami. Na pewno każdy wie, że przeważnie tego typu danie szykuje się na święta Bożego Narodzenia. Krokiety są proste do zrobienia, jednak dużo osób ma z nimi problem. A szczególnie z ciastem naleśnikowym, który jest w tym wszystkim najważniejszy. Jak zatem zrobić pyszne ciasto naleśnikowe? Tego będzie można dowiedzieć się z niniejszego artykułu, gdzie zostanie opisany przepis na idealne ciasto na naleśniki do krokietów. Jeśli zatem ktoś ma problem, to jak najbardziej powinien zapoznać się z tekstem. Z tego przepisu ciasto wychodzi naprawdę smaczne i delikatne.
Idealne ciasto na naleśniki do krokietów
Każda osoba, która przygotowuje w domu krokiety, powinna mieć przepis na dobre ciasto naleśnikowe w swoim notesie. To znacznie ułatwi pracę. Takie ciasto nie tylko nadaje się do zrobienia krokietów, ale także do podania z ulubionym owocami czy dżemem. Krokiety przeważnie je się na obiad, zaś naleśniki świetnie nadają się na każdy posiłek w ciągu dnia. Jeśli zabieramy się za ich przygotowanie, ważne jest, abyśmy przestrzegali parę zasad. Wtedy na pewno będziemy mieli pewność, że ciasto wyjdzie idealne Ważne jest to, aby ciasto było miękkie, cienkie i sprężyste. Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania ciasta, warto zorientować się w swojej kuchni, czy mamy wszystkie niezbędne produkty. Do najpotrzebniejszych można zaliczyć:
- 1 szklanka mąki pszennej (uniwersalnej lub tortowej),
- 2 duże jajka,
- 1 szklanka mleka,
- ¾ szklanki wody (może być gazowana),
- 1 szczypta soli,
- 3 łyżki oleju.
Gdy już wszystkie składniki mamy wyciągnięte i przygotowane, można przystąpić do pracy nad ciastem naleśnikowym. Od czego trzeba zacząć? Do wcześniej przygotowanej miski, w której będziemy mieszać wszystkie składniki należy dodać mąkę, jajka z solą, mleko, wodę oraz olej. Wszystko to dokładnie miksujemy lub rozcieramy trzepaczką. Można używać także do tego rózgi. Gdy wszystkie produkty się połączą to znaczy, że ciasto na naleśniki jest już gotowe. Teraz wystarczy tylko na specjalnej patelni do naleśników rozgrzać niewielką ilość oleju. Następnie po rozgrzaniu, wlewamy na nią nasze ciasto na naleśniki. Cała patelnia musi być pokryta ciastem. Warto odmierzyć ciasto, aby potem nie wyszło za grube. Tak usmażone naleśniki na krokiety układamy na talerzu jedno na drugim. Oto kilka zasad, o których trzeba pamiętać podczas przygotowywania ciasta. Otóż jajka i mleko muszą mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo jeśli jajka są niewielkie to warto dodać jedną sztukę więcej. Podczas mieszania ciasta powinniśmy się w ogóle upewnić, czy aby na pewno wszystko się połączyło. Należy unikać grudek. Smażymy naleśniki na średnim ogniu.