Czy są osoby, które w dzieciństwie nie jadły wafli? Na pewno nie. Jest to bardzo popularny i mega szybki deser. Nie ma w nim nic skomplikowanego. Jednak zdecydowanie warto je zrobić, gdyż świetnie nadają się na spotkania ze znajomymi do podania do kawy czy herbaty.Wiadomo, że to czym będą one smarowane zależy od każdego indywidualnie. Jedni wolą dżem a inni specjalnie robiony do tego krem. Jeśli jednak ktoś nie wie jaki krem świetnie się do nich nadaje to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, gdzie będzie opisany przepis na masa do wafla bez mleka w proszku. Tekst jest skierowany dla osób, które szukają pomysłu na nowe nadzienie do wafli. Zdecydowanie warto skorzystać z tego przepisu.
Masa do wafla bez mleka w proszku
Warto wspomnieć, iż taki deser ma swoją nazwę. Jest to po prostu pischinger. Na pewno każdy wie, że w tym wszystkim, najważniejszym elementem jest nic innego jak masa do wafli. Wszystko przez to, że nadaje ona po prostu smak całej przekąsce. Dzięki temu jest ona tak delikatna i bardzo pyszna. Takie wafle można posmarować czym tylko się da. Może to być ulubiony dżem. Jednak nie tylko. Masa kajmakowa czy też czekoladowa i waniliowa także ma swoich zwolenników. I to nie mała liczba. Tylko zadajmy sobie pytanie jaka jest najlepsza masa, która świetnie nadaje się właśnie do wafli?
Otóż składnikami na masę kajmakową są:
- 1 litr mleka 3,2 proc.,
- 2 szklanki cukru,
- 1 łyżka masła
Jak ją zrobimy? Otóż do garnka trzeba wlać mleko i wsypać cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy mleko zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę, aż mleko zgęstnieje i zrobi się jasnobrązowe. Trzeba pamiętać o mieszaniu. Nie może się masa przypalić. Następnie dodajemy masło i wszystko dobrze mieszamy. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę czekoladową:
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 4 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki masła
Tą masę robimy następująco: W małym garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Co jakiś czas oczywiście trzeba mieszać, aby się nic nie przypaliło. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie odkładamy do przestudzenia. Do miski wlewamy mleko i kakao. Mieszamy wszystko. Do tego dodajemy przestudzone rozpuszczone masło z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy używając drewnianej łyżki.
Wafle to idealny przysmak nie tylko dla dzieci ale także dorosłych. Jest on szybki do przygotowania. Jednak naprawdę warto je zrobić. Świetnie nadaje się na domowe imprezy przy kawie. Jeśli ktoś jeszcze się waha to nie potrzebnie.