Pizza bez drożdży na cienkim cieście

Pizza bez drożdży na cienkim cieście

0 0 votes
Article Rating

Pizzę bez drożdży zaczęłam piec w okresie pierwszej fali epidemii, kiedy to drożdże były produktem bardzo luksusowym, a szukać można było ich ze świecą 😂 Pamiętam te posty na Facebook-u z zapytaniem ” Jak wyhodować drożdże”. Nie powiem dla mnie, osoby która uwielbia drożdżowe wypieki było to wyzwanie, ale jak widać można sobie bez nich poradzić. Może pizza bez drożdży różni się w smaku ale zapewniam, że jest równie pyszna ! Jest to też dużo szybsza wersja, gdyż ciasta nie zostawiamy do wyrośnięci atak jak w przypadku ciasta drożdżowego.

Jeśli chodzi o dodatki to oczywiście są one dowolne, możecie użyć tego co akurat macie w domu lub jakiś swoich ulubionych i sprawdzonych połączeń. Ja tym razem na pizzy położyłam wcześniej lekko grillowane kawałki cukinii, świeżą rukolę (która też udekorowałam pizzę po upieczeniu ) i plastry roślinnej alternatywy sera Gouda (polecam Violife, świetnie się topi ! )

Pizza bez drożdży z domowym sosem pomidorowym.

Pizza bez drożdży z domowym sosem pomidorowym

Ciasto:
180 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
150 ml roślinnego jogurtu (sojowy/kokosowy bez cukru) *
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

 

Sos:
200 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
 łyżeczka suszonej bazylii
 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz



*Jogurt powinien mieć temp. pokojową, oczywiście zamiast roślinnego można użyć naturalnego.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie wałkujemy (koło lub prostokąt). Następnie przekładamy na blachę. Smarujemy lekko oliwą, nakładamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy oraz ulubione dodatki (u mnie cukinia, rukola i wegański ser Gouda). Pieczemy w 180 st. C ok. 30-35 min.


Pizza bez drożdży z domowym sosem pomidorowym.

Pizza bez drożdży z domowym sosem pomidorowym.

Pizza bez drożdży na cienkim cieście z domowym sosem pomidorowym, cukinią, rukolą i wegańskim serem Gouda.
Kategorie: Kolacja, Obiad, Pizza
Kuchnia: Wegańska
Tagi: pizza, pizzabezdrożdży, pizzawegańska
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 1 hour
Ilość porcji: 2 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Ciasto

  • 180 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 150 ml roślinnego jogurtu sojowy/kokosowy bez cukru *
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos pomidorowy

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 min.
  • Po tym czasie wałkujemy (koło lub prostokąt). Przekładamy na blachę. Smarujemy lekko oliwą, nakładamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy oraz ulubione dodatki (u mnie cukinia, rukola i wegański ser Gouda).
  • Pieczemy w 180 st. C ok. 30-35 min.
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x