Sernik waniliowy na zimno

Jednym z najpopularniejszych ciast jakie można spotkać w restauracjach czy na różnych uroczystościach jest oczywiście sernik. Jest on robiony na zimno albo pieczony. Jednak nie każdy potrafi zrobić sernik. Jednak często to nie jest nasza wina tylko po prostu piekarnika. Bardzo popularny jest sernik na zimno. On zawsze wychodzi. Dlatego ludzie częściej go robią niż te inne. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na sernik waniliowy na zimno. Jeśli ktoś jeszcze nigdy w życiu go nie robił to naprawdę warto.

Sernik waniliowy na zimno

Warto wspomnieć, iż sernik waniliowy robiony na zimno to naprawdę prosty w przygotowaniu deser. Świetnie nadaje się zarówno na zimę jak i na lato. Można go śmiało modyfikować jeśli tylko ktoś chce. Można dawać galaretki zamiast żelatyny i inne ciastka zamiast zwykłych herbatników. To już jest sprawa indywidualna. Co potrzebujemy do zrobienia tego sernika? Oto składniki:

  • 300 g herbatników kakaowych
  • 150 g masła
  • 1 kg zmielonego sera białego
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 40 g żelatyny
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej mlecznej

Od czego zaczynamy przygotowania? Na początku trzeba przygotować tortownicę i natłuścić ją. Jeśli ktoś nie ma oleju to można wyłożyć ją papierem do pieczenia. W międzyczasie roztapiamy masło w garnku na małym ogniu. Po czym zostawiamy go na jakiś czas do ostudzenia. Herbatniki kakaowe lub inne rozkruszamy na piasek ręcznie. Jak to robimy? Otóż umieszczamy ciastka w foliowym woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Do roztopionego masła dodajemy pokruszone herbatniki i łączymy ze sobą. Musi powstać masa, którą musimy wylepić dno tortownicy. Następnie tortownicę z przygotowanym herbatnikowym spodem wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie można zagotować wodę i dodać do niej żelatynę. Mieszamy, aż do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.

Rozpuszczoną żelatynę również odstawiamy do ostudzenia. Kupny mielony twaróg trzeba połączyć z serkiem homogenizowanym, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz ekstraktem z wanilii. To miksujemy na gładką masę. Musi być ona lekka. Pod koniec miksowania do naszej masy należałoby dodać dobrze przestudzoną żelatynę i dokładnie razem łączymy. Następnie taką masę wylewamy na spód z herbatników. Wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce na co najmniej dwie godziny. Tak gotowy sernik można pokroić do zjedzenia.

Jak widać tutaj nic skomplikowanego nie ma.