Krem z marchewki i batata

Zupa krem z marchewi, batata i mango. Rozgrzewająca zupa.
Zupa krem z marchewki, batata i mango. Pyszny i lekki obiad

Krem z marchewki i batata to zdecydowanie jedna z moich ulubionych jesienno-zimowych zup.
Taka gęsta i sycąca zupa zawsze rozgrzewa mnie w chłodne dni. Tym razem postanowiłam zaszaleć i dodałam słodkie i bardzo dojrzałe mango ! Ten egzotyczny owoc nadał
zupie słodyczy i ciekawego smaku.
Choć krem z dyni najbardziej kojarzy się z jesienią, to warto spróbować też innych pomarańczowych połączeń !
Zupę krem najczęściej podaję z grzankami lub ziarnami (pestki słonecznika, pestki dyni), oczywiście można dodać swój ulubiony dodatek. Do zupy pasuje też kleks śmietany, jogurtu, mleka, a w wersji wegańskiej mleka kokosowego.

Krem z marchewki i batata z pewnością zasmakuje i dorosłym i dzieciom !

 

Przepis na zupę krem z batata i marchewki.

Składniki:

5 dużych marchewek
1 duży batat
1/2 pietruszki
1/4 małego selera
1 małe dojrzałe mango
2 litry wody
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
2 szczypty sproszkowanej kolendry
1 łyżka oleju (kokosowego, rzepakowego lub innego)
sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

Obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz batata kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą.
Dodajemy liść laurowy, łyżkę soli, chili i kolendrę. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie warzywa będą miękkie, dodajemy do nich obrane i pokrojone mango. Gotujemy kolejne 5 minut.
Do zupy dodajemy łyżkę oleju (kokosowego, rzepakowego lub innego).
Gotową zupę miksujemy przy pomocy blendera. Krem powinien być dość gesty. W razie potrzeby można dolać wody. Doprawiamy solą. ⠀

Instagram marcepanowa_

 

Drukuj Pin

Krem z marchewki i batata

Kategorie: Zupa
Kuchnia: Bezglutenowa, Dietetyczna, Fit
Tagi: zupa krem
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 35 minutes
Całkowity czas: 55 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 5 dużych marchewek
  • 1 duży batat
  • 1 dojrzałe mango
  • ½ pietruszki
  • selera
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
  • 2 szczypty sproszkowanej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

  • Obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz batata kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, łyżkę soli, chili i kolendrę. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
    Jeśli po tym czasie warzywa będą miękkie, dodajemy obrane i pokrojone
    mango i gotujemy kolejne 5 minut, gotową zupę miksujemy przy pomocy
    blendera. Krem powinien być dość gesty. W razie potrzeby można dolać
    wody. Doprawiamy solą. ⠀

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

3
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Marcepanowa kuchniaAZgotujEdyta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Edyta
Gość

5 stars
Uwielbiam takie zupki, a prezentacja jest przepiekna. Pycha 🙂

AZgotuj
Gość

Pyszna zupa i z sercem podana <3