Chleb kukurydziany bez glutenu

Pieczywo to raczej nieodłączny element diety każdego człowieka. Z tego właśnie powodu dieta osób z nietolerancją glutenu może wydawać się wyjątkowo uciążliwa. W końcu mało kto z nas wyobraża sobie śniadanie bez kromki ciepłego, chrupiącego chleba. Dobrą wiadomością jest to, że dieta bezglutenowa nie wyklucza spożywania pieczywa. Istnieje wiele rodzajów zbóż, z których otrzymuje się mąkę pozbawioną glutenu. Jeśli ktoś zastanawia się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa i czy można z niej przygotowywać domowe wypieki, to odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Chleb bezglutenowy kukurydziany będzie zatem stanowił doskonałą alternatywę dla pieczywa pszennego. Przepis na taki chleb jest bardzo prosty, pod względem smaku nie różni się on zbytnio od chleba pszennego, jest natomiast pyszny oraz sycący. 

Chleb bezglutenowy kukurydziany – przepisy.

SKładniki na bochenek:

– 300 g mąki kukurydzianej
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka
– 50 g świeżych drożdży
– łyżeczka cukru
– szczypta soli.

Wykonanie:

1. Podgrzewamy mleko, aby było ciepłe lecz nie za gorące. Odlewamy trochę mleka, dodajemy do niego drożdże oraz cukier i rozrabiamy.

2. Przesiewamy mąkę kukurydzianą. Następnie dodajemy do niej mleko wymieszane z drożdżami i cukrem, jajka i sól. Wyrabiamy ciasto.

3. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, przekładamy je do formy wysmarowanej masłem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C i pieczemy chleb około 40 minut.

5. Wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

CHLEB BEZGLUTENOWY KUKURYDZIANY BEZ MLEKA

Składniki na bochenek chleba:

– 250 g mąki ryżowej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 100 g mąki gryczanej
– kilka łyżek kaszki kukurydzianej
– łyżka skrobi kukurydzianej
–  8 g suszonych drożdży
– 3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
– łyżka soli
– szczypta brązowego cukru
– letnia, przegotowana woda.

Wykonanie:

1. Zalewamy siemię lniane wrzątkiem, następnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.

2. Mieszamy wszystkie rodzaje mąki, kaszkę kukurydzianą, drożdże, skrobię, sól i cukier.

3. Następnie dodajemy siemię lniane i wodę w takiej ilości, by ciasto było klejące, ale jednocześnie nie za rzadkie. Należy dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.

4. Zostawiamy masę do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i odstawiamy na kolejne 10 minut.

5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Pieczemy chleb około 40 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i gotowe.

6. Chleb kukurydziany pieczony bezglutenowy na drożdżach i bez mleka najlepiej smakuje po ostygnięciu.