Na pewno każdy z Was chociaż raz w życiu jadł twarożek. Czy to na chlebie czy w naleśnikach, ale jadł. Jest to lekki posiłek, który świetnie nadaje się zarówno na śniadania jak i kolacje. Ale czy ktoś wie, że twarożek można robić także z innych składników? Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na twarożek z tofu. Zapewne nie każdy wie co to jest, a przede wszystkim jak smakuje. Dlatego też warto zapoznać się z treścią. Być może kogoś on zainspiruje i spróbuje zrobić tego typu twarożek samodzielnie w domu. Jest on naprawdę smaczny i warty polecenia.
Jak zrobić twarożek z tofu?
Jest to danie wegańskie, ale każdy może je jeść. Nie każdy zapewne słyszał o czymś takim jak tofu. Co to jest? Otóż jest to twaróg lub inaczej serek sojowy, który powstaje z mleka sojowego. Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania twarożku, zwróćmy uwagę czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne do jego przygotowania składniki. Co zatem będzie potrzebne? Oto najpotrzebniejsze składniki:
- Tofu naturalne – 1 kostka,
- Sok z cytryny – 2 łyżki,
- Sok z kiszonych ogórków – 2 łyżki,
- Płatki drożdżowe – 1 łyżka,
- Rzodkiewka – 5 szt.,
- garść szczypiorku,
- Sól.
Jak już wszystkie składniki będziemy mieć przygotowane, można zaczynać przygotowywania dania. Od czego najpierw trzeba zacząć? Otóż najpierw powinniśmy nasze Tofu ugnieć widelcem. Musi powstać z tego taka pasta, którą będzie można smarować kromki chleba. Do tego oczywiście należy dodać sok z cytryny i ogórków kiszonych. Wszystko po to, aby polepszyć smak. Co jeszcze trzeba dodać? Kolejnym składnikiem są oczywiście płatki drożdżowe. Wszystko doprawiamy solą do smaku. Wszystko ze sobą mieszamy. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Jeśli chodzi o szczypior to trzeba go drobno posiekać. Następnie dodajemy go do twarożku i bardzo dokładnie mieszamy. Tak, aby połączył się z resztą składników. Tak przygotowany twarożek można smarować na chleb. Dlaczego akurat Tofu? Wiadomo, że normalny twaróg robiony jest z mleka. A jak wiadomo weganie nie jedzą nic, co jest pochodzenia zwierzęcego. Dlatego twarożek z Tofu jest odpowiednikiem zwykłego białego twarogu. Czy taki twaróg jest smaczny? Oczywiście, że tak. A do tego zdrowy, gdyż ma w sobie bardzo dużo cennych wartości odżywczych. Jest to przede wszystkim produkt, który jest bogatym źródłem białka. Warto dodać, iż jest to naturalny produkt. Wytwarzany z nasion soi. Nie ma w nim żadnych chemicznych substancji. Jedząc go, każdy wie co je. Ma może specyficzny według niektórych smak, ale warto go spróbować.