Tosty francuskie z chałki na słodko

Tosty francuskie z chałki na słodko.
0 0 vote
Article Rating
Tosty francuskie z chałki na słodko

Tosty francuskie z chałki to moja propozycja na szybkie i pyszne śniadanie ! Do takich tostów wystarczy dodać ulubione dodatki, zaparzyć pyszną kawę i można raczyć się słodkim śniadaniem 🙂

Tosty francuskie to zdecydowanie jedne z szybszych śniadać, wystarczy zamoczyć kromki w mieszaninie mleka, jajek i cukru i usmażyć na patelni. Do tostów najlepiej sprawdzi się chałka najlepiej taka domowa, brioszka można też użyć kromek pszennego pieczywa lub bezglutenowego.

Mi najbardziej smakują takie polane miodem lub podane z dżemem, ale pysznie smakować będą też z polewą czekoladową (dla łasuchów) lub syropem klonowym. W przepisie użyłam mleka roślinnego ale spokojnie można użyć też mleka krowiego.

Podsumowując wystarczy 30 min aby zrobić sobie takie “królewskie” śniadanie !

Tosty francuskie z chałki na słodko.

Tosty francuskie z chałki (6 tostów)


6 kromek brioszki lub chałki
2 jajka
100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Miód i ulubione owoce ⠀

Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko roślinne (polecam migdałowe lub sojowe) lub zwykłe i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.

Instagram marcepanowa_

Tosty francuskie z chałki na słodko

Pyszne tosty francuskie pachnące wanilią z domowej chałki ! Pyszne i szybkie śniadanie.
Kategorie: Śniadanie
Kuchnia: Francuska
Tagi: bez laktozy, śniadanie, tosty
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 10 minutes
Całkowity czas: 30 minutes
Ilość porcji: 6 tostów
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 6 kromek chałki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • Miód, dżem, ulubione owoce ⠀

Sposób wykonania

  • Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko i cukier. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
10 miesięcy temu

przepysznie wyglądają

blogierka
10 miesięcy temu

Oj dawne czegoś takiego nie jadłam, ale pamiętam, że smakuje obłędnie!

Justyna
10 miesięcy temu

Wyglądają apetycznie. Swego czasu było to jedno z moich ulubionych śniadań resztkowych.

Karolina z Rudeiczarne.pl
10 miesięcy temu

uwielbiam tosty francuskie, często przyrządzam je w weekend na śniadanie! 🙂

Edyta
10 miesięcy temu

5 stars
Uwielbiam juz od dziecinstwa, sa przepyszne i jak pieknie Ci wyszly 🙂