Tosty francuskie z chałki na słodko

Tosty francuskie z chałki na słodko.
Tosty francuskie z chałki na słodko

Tosty francuskie z chałki to moja propozycja na szybkie i pyszne śniadanie ! Do takich tostów wystarczy dodać ulubione dodatki, zaparzyć pyszną kawę i można raczyć się słodkim śniadaniem 🙂

Tosty francuskie to zdecydowanie jedne z szybszych śniadać, wystarczy zamoczyć kromki w mieszaninie mleka, jajek i cukru i usmażyć na patelni. Do tostów najlepiej sprawdzi się chałka najlepiej taka domowa, brioszka można też użyć kromek pszennego pieczywa lub bezglutenowego.

Mi najbardziej smakują takie polane miodem lub podane z dżemem, ale pysznie smakować będą też z polewą czekoladową (dla łasuchów) lub syropem klonowym. W przepisie użyłam mleka roślinnego ale spokojnie można użyć też mleka krowiego.

Podsumowując wystarczy 30 min aby zrobić sobie takie “królewskie” śniadanie !

Tosty francuskie z chałki na słodko.

Tosty francuskie z chałki (6 tostów)


6 kromek brioszki lub chałki
2 jajka
100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Miód i ulubione owoce ⠀

Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko roślinne (polecam migdałowe lub sojowe) lub zwykłe i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.

Instagram marcepanowa_

Tosty francuskie z chałki na słodko

Pyszne tosty francuskie pachnące wanilią z domowej chałki ! Pyszne i szybkie śniadanie.
Kategorie: Śniadanie
Kuchnia: Francuska
Tagi: bez laktozy, śniadanie, tosty
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 10 minutes
Całkowity czas: 30 minutes
Ilość porcji: 6 tostów
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 6 kromek chałki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • Miód, dżem, ulubione owoce ⠀

Sposób wykonania

  • Jajka rozkłócamy, następnie dodajemy mleko i cukier. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Zanurzamy po jednej kromce w jajku i od razu kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na talerz, polewamy miodem lub syropem klonowym i dekorujemy ulubionymi owocami.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

9
Dodaj komentarz

avatar

5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
EdytaKarolina z Rudeiczarne.plJustynablogierkaMarcepanowa kuchnia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
iza
Gość

przepysznie wyglądają

blogierka
Gość

Oj dawne czegoś takiego nie jadłam, ale pamiętam, że smakuje obłędnie!

Justyna
Gość

Wyglądają apetycznie. Swego czasu było to jedno z moich ulubionych śniadań resztkowych.

Karolina z Rudeiczarne.pl
Gość

uwielbiam tosty francuskie, często przyrządzam je w weekend na śniadanie! 🙂

Edyta
Gość

5 stars
Uwielbiam juz od dziecinstwa, sa przepyszne i jak pieknie Ci wyszly 🙂